Sammanfattning

Att ha ett enkelt och överskådligt sortiment av grafikkort är tydligen inte helt lätt. När Super-suffixet nu tar steget ned till Geforce GTX-serien är det knappast konstigt att folk blir ännu mer förvirrade – inte minst eftersom de nya modellerna ska samexistera med de redan lanserade grafikkorten.

I slutändan handlar det i vanlig ordning om att fylla ut även små prestandagap med nya modeller, där det ska finnas ett grafikkort anpassat för varje plånbok. Samtidigt vill Nvidia cementera sin ställning på marknaden innan konkurrenten AMD hinner få ut arkitekturen Navi i den lägre mellanklassen.

1660_super-5.jpg

Gällande dagens testobjekt Geforce GTX 1660 Super är detta vid första anblick en ganska konstig produkt när den jämförs mot vaniljvarianten av Geforce GTX 1660, då det återigen rör sig om exakt samma grafikkrets som körs vid identiska klockfrekvenser. Nyheterna har istället endast med grafikminnet att göra, vilket i slutändan visar sig göra stor skillnad för prestandan.

Det blir snabbt tydligt att det ursprungliga Geforce GTX 1660 ströps rejält av sin tillgängliga minnesbandbredd, vilket självklart var ett medvetet val för att distansera detta från storebror GTX 1660 Ti. Med GTX 1660 Super och GDDR6-minne raderas denna flaskhals och nykomlingen tar ett märkbart kliv upp i prestanda.

1660_super-12.jpg

Ställt mot Geforce GTX 1660 erbjuder det nya Super-kortet cirka 11 procent högre prestanda, vilket innebär att den ökade minneshastigheten ger en märkbar skjuts i bildfrekvens. Då kortet även har en högre minnesbandbredd än sin storebror Geforce GTX 1660 Ti, vilket är bestyckat med lågt klockade GDDR6-kretsar, är prestandaskillnaden mellan dessa modeller ytterst marginell.

Prisnivån på Geforce GTX 1660 Super börjar på 229 USD, vilket med dagens svaga krona översätts till 2 799 kronor inklusive moms. Vid den nivån kan modellen anses som ett bra köp för spelande i 1080p vid förhållandevis höga grafikinställningar. Många partnermodeller väntas dock lägga sig en bra bit ovanför denna prislapp, så det gäller att se upp att man inte betalar för mycket för den prestandan kortet erbjuder.

Sist men inte minst kan det i vanlig ordning även vara värt att hålla koll på prisnivåerna på kort i det övre prestandasegmentet. I skrivande stund rullar en del intressanta kampanjer som pressar ned priserna på de annars dyrare modellerna, vilket innebär att dessa kan erbjuda ett mer intressant förhållande mellan pris och prestanda.

Asus Geforce GTX 1660 Super Dual Evo OC

1660_super-9.jpg

Asus Dual Evo-tappning av Geforce GTX 1660 Super erbjuder en mindre fabriksöverklockning ur kartong, vilket prestandamässigt placerar kortet på ungefär samma nivå som ett referensklockat Geforce GTX 1660 Ti. Det som gör att kortet sticker ut är dock inte den marginella överklockningen utan snarare kyllösningen.

Företagets Dual Evo-kylare gör ett riktigt bra jobb med att inte enbart hålla ned temperaturerna utan även ljudnivån, samtidigt som det bjuds på semi-passiv drift och därmed ljudlöshet vid vanligt skrivbordsarbete. Med en prislapp runt 2 999 kronor lägger sig modellen 200 kronor över instegspriset, vilket känns rimligt sett till den välsvarvade kylaren.

Asus Geforce GTX 1660 Super Dual Evo OC erbjuder bra prestanda och en tyst kyllösning

Fördelar

  • Bra spelprestanda

  • God effektivitet

  • Bra kylare

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Fabriksöverklockat...

Nackdelar

  • ...men dock ganska marginellt

Pris vid publicering: 2 999 kronor

Ovanstående utmärkelse är gällande under förutsättning att kortet håller sitt riktpris på 2 999 kronor. Prisnivåerna på Geforce GTX 1660 Super fluktuerar enormt under lanseringsdagen och det är svårt att få konkreta uppgifter.

Gigabyte Geforce GTX 1660 Super Gaming OC

1660_super-1.jpg

Gigabyte satsar på en något högre fabriksöverklockning än Asus-kortet med sitt Gaming OC, vilket placerar modellen med minsta möjliga marginal ovanför ett referensklockat Geforce GTX 1660 Ti i tabellerna och cirka 5 procent bättre än ett Geforce GTX 1660 Super i grundutförande.

På kylarfronten gör företagets Windforce 3X-variant ett bra jobb med att hålla ned temperaturerna. Vi tycker dock att Gigabyte applicerat en onödigt aggressiv fläktkurva sett till kretsens låga värmeutveckling, vilket ger en något högre ljudnivå än nödvändigt under belastning.

Prismässigt tar modellen plats kring 3 299 kronor, vilket är högre än Asus-varianten, och gör att det landar något för högt sett till prestandasegmentet kortet riktar sig mot.

Fördelar

  • Bra spelprestanda

  • God effektivitet

  • Fabriksöverklockat

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Vettig kylare...

Nackdelar

  • ...men något aggressiv fläktkurva

  • Priset

Pris vid publicering: 3 299 kronor