Gigabyte X570 I Aorus Pro Wifi

Moderkort i en mindre formfaktor behöver många gånger göra vissa kompromisser i anslutningar. Vi tar en närmare titt på specifikationerna och ser vad som fått stryka på foten hos denna krympta variant av X570-plattformen.

Egenskap

Värde

Sockel

AMD AM4

Styrkrets

AMD X570

Formfaktor

Mini ITX (17 x 17 cm)

Officiellt minnesstöd

DDR4 3 200 MHz (max 64 GB)

Minnesplatser

2 st.

PCI Express

1 st. PCI Express 4.0 x16

SATA

4 st. SATA 6,0 Gbps

M.2

2 st. PCI Express x4 NVM Express (4.0/3.0) och SATA

LAN

Intel i211AT Gigabit Ethernet

Trådlös anslutning

Intel Wifi 6 2x2 (802.11ax)

Bluetooth

Ja, Bluetooth 5.0

USB

1 st. USB Type-C 3.2 Gen 2 (10 Gb/s)
1 st. USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s)
4 st. USB 3.2 Gen 1 (5 Gb/s) (varav 2 st. internt)
2 st. USB 2.0 (varav 2 st. internt)

Fläkt-/portanslutning

1 st. CPU-fläktkontakt (4-pin)
1 st. Systemfläktkontakt (4-pin)

Ljud

Realtek ALC1220-VB, 5.1 kanaler

Cirkapris

2 990 kronor inkl. moms.

En titt på Gigabyte X570 I Aorus Pro Wifi

Som tabellen ovan visar är det en påkostad modell och som modellnamnet antyder är även Wifi 6 (802.11ax) integrerat.

B_Aorus_X570_I_PRO_37.jpg
B_Aorus_X570_I_PRO_36.jpg

Modellen har samma upplägg som många andra Mini ITX-moderkort på marknaden, där det främst är den fläktbestyckade kylflänsen över en av de två M.2-anslutningarna och styrkretsen, som drar till sig blicken.

A_Aorus_X570_I_PRO_23.jpg
A_Aorus_X570_I_PRO_24.jpg

Baktill sitter en täckplåt monterad, den är inte bara kosmetisk utan är även monterad med värmeledande kuddar (eng. thermal pads) mot baksidan av strömförsörjningen.

PCI Express-anslutningar

Mönsterkortet (eng. printed circuit board, PCB) är i åtta lager och har en svart lödmask. Tillverkaren hävdar att modellen använder sig av "PCIe 4.0 Ready Mid-Loss PCB" som troligtvis enbart syftar på att konstruktörerna har lagt lite extra kärlek på banorna till PCI Express-anslutningen.

A_Aorus_X570_I_PRO_13.jpg

PCI Express-anslutningen är förstärkt med metall som kapslar in kontakten, vilket har blivit populärt på moderkort de senaste generationer processorer.

M.2 anslutningar

På moderkortet sitter två M.2-anslutningar. Den första anslutningen sitter på framsidan av moderkortet och är kopplad direkt till processorn, medan den baktill på moderkortet är kopplad via styrkretsen.

A_Aorus_X570_I_PRO_12.jpg
A_Aorus_X570_I_PRO_15.jpg
A_Aorus_X570_I_PRO_16.jpg
A_Aorus_X570_I_PRO_17.jpg

Anslutningen på framsidan av moderkortet kyls aktivt av fläkten som även kyler styrkretsen. Tillverkaren skickar med en värmeledande kudde som kan användas för att förbättra kylningen av en lagringsenhet monterad i M.2-anslutningen med kylfläns.

Båda M.2-anslutningarna har stöd för både NVM Express- och SATA-baserade lagringsenheter. Dock krävs en processor ur 3000-serien med stöd för PCI Express 4.0 för att få ut de högsta hastigheterna ur kompatibla enheter.

M.2-anslutningen på moderkortets baksida ska enligt tillverkaren inte kunna nyttjas med NVM Express- (PCI Express)-baserad lagringsenhet om en äldre processor är monterad i moderkortet.

Fläktkylning av styrkrets

Aktiv kylning av styrkretsen är lite av elefanten i rummet och har varit en punkt många entusiaster och forummedlemmar har diskuterat. Således har detta ämnet fått en egen sida i denna artikel, där vi går närmare in på just denna komponent på moderkortet.

Kylningen sköts av en axialfläkt i storleken 30 mm, vilket motsvarar en diameter för fläktblad och fläkthubb på cirka 25 mm.

USB

Många av anslutningarna på AMD-baserade plattformar hanteras av processorn, eller närmare bestämt det som kallas SoC (eng. System on chip). Detta innefattar allt som finns i den kapsel man får när man köper en AMD-processor.

Således kan hastigheterna som levereras ur moderkortets anslutningar vara lägre om en äldre Ryzen-processor monteras i moderkortet, där nämnda PCI Express är ett sådant exempel. I dagsläget är den enda kombinationen som möjliggör PCI Express 4.0-hastighet en Ryzen 3000-processor och ett X570-moderkort.

A_Aorus_X570_I_PRO_08.jpg

Fyra av anslutningarna, två USB 2.0 och två USB 3.1 Gen 1 (5 Gb/s) är interna anslutningar.

Ljudkort

Ljudkretsen är signerad Realtek och bygger på ljudkretsen ALC1220 och en användare bör alltså inte förvänta sig några direkta överraskningar. Det tillverkare kan göra för att modifiera kretsen är genom val av passiva komponenter, konstruera god jordanslutning och i vissa fall avskärmning mot övrig digital jord, som kan ge upphov till brus i hörlurarna.

A_Aorus_X570_I_PRO_04.jpg

Ingen uppenbar avskärmning har gjorts på moderkortet men då mönsterkortet består av åtta lager kan det mycket väl finnas anpassad jordanslutning i interna lager. Det Gigabyte dock har gjort är att välja lite mer påkostade kondensatorer.

I/O-panel och I/O-plåt

Täckplåten vid anslutningarna är fastmonterad direkt i moderkortet vilket innebär en detalj mindre som kan missas vid byggandet av datorn.

B_Aorus_X570_I_PRO_35.jpg

Antalet anslutningar baktill på moderkortet är inte allt för många och oderkortet saknar digital ljudutgång. Det som dock bör noteras är att moderkortet stödjer Q-Flash Plus, vilket är Gigabytes namn för att flasha BIOS utan att processor eller primärminne behöver vara monterade i moderkortet.