Färgåtergivning

Lenovo L27m-28 är en IPS-skärm så som vi väntar oss IPS-teknik i den här prisklassen och produktnivån. Det är tillräckligt bra bild för alla typer av allroundbruk. Det som går att anmärka på är av ganska mild karaktär, som att förinställningen ger ett plötsligt skutt i hur ljusa nyanser sätts.

Lenovo_L27m-28_matning_webpic_default.png

Kartongläget dämpar ljusa nyanser något med ett ”skutt” i ljusstyrka nära vitt

Lenovo_L27m-28_matning_textmode.png

Text Mode-läget tar bort felet och är något ljusare i karaktären.

Lenovo_L27m-28_matning_RGB-just.png

Text mode-läget RGB-justerat sätter vitbalansen rätt. 86-stegsmätningar.

Nu finns det inte mycket till färginställningar men under Novo Vision-menyn kan vi välja fyra färglägen. Förvald är den som heter Web pic vars tonkurva som dämpar och "skuttar" bilden en gnutta. Väljer vi istället Text Mode-läget får vi en jämnare och mer problemfri tonkurva.

Lenovo_L27m-28_meny_novo_vision.jpg

I stort sett de enda färginställningar som finns är att välja mellan fyra bildlägen. Color-knappen ger en RGB-justering.

Både Text Mode- och Web Pic Mode-lägena ger en mild posterisering men inget är på en störande nivå för allroundbruk. Värt att påpeka är att inget dessa två lägen ser direkt fel ut. Men ska då hålla en tonkurva med minsta möjliga fel är det Text mode som gäller.

Här finns också Movie Mode som är för blåturkos samt Low Blue Light-läge som är gulgrön. Två lägen för dig som verkligen vill paja färgerna på skärmen.

Flimmerfri bakgrundsbelysning

Belysningen i skärmen är flimmerfri och förhållandet mellan ljusstyrka och Brightness-reglaget är som följer:

Brightness

Ljusstyrka

100

304 nits

80 (förvald)

290 nits

53

200 nits

18

120 nits

0

106 nits

Detta är då för det förvalda Web Pic Mode-läget. Text Mode-läget går från samma intervall, 106–304 nits, men Brightness: 50 ger 270 nits och Brightness: 13 för 120 nits. En annan utväxling på reglaget med andra ord.

Notera att 106 nits som högsta ljusstyrka är något högt ifall du tänkt sitta i ett nedsläckt rum. Vitbalansen blir något blåare ju lägre ljusstyrka du kör men också innanför gränsen för det acceptabla. Det ska till mycket tränat färgseende innan det märks.

Lenovo_L27m-28_matning_CC.png

Kontrollnyanserna sitter ungefär som de ska efter RGB-justering.

Det finns ett enkelt RGB-reglage under Color där vi kan finputsa vitbalansen och då ger Lenovo L27m-28 en mer eller mindre färgkorrekt återgivning. Mer utförligare reglage än så finns inte och vi kan till exempel inte välja en annan tonkurva. Samtidigt finns heller inte behovet – eller kravet – på något liknande.

Som allroundskärm för hyfsat ljusa miljöer är det precis som det ska vara. Lenovo L27m-28 är knappast exemplarisk i hur färger återges. Men det vi kan anmärka på har väldigt liten betydelse i praktiken. Detta är verkligen good enough.