Borderless-läge en lösning

På grund av bandbreddskraven är 144 Hz endast möjlig med en YCbCr 4:2:2-signal. Då det blir det för mörk bild på PG27UQ samt att subsampling ger problem med färgsmetig text i Windows. Därför lär många användare undvika detta och istället köra skärmen i 120 Hz. Detta är då maximal frekvens med en RGB-signal som inte ger samma problemtik.

Beteendet leder dock till en del praktiska problem. Spel i fullskärmsläge tar vanligtvis till högsta möjliga skärmfrekvens och försöker ofta att alltid köra 144 Hz oavsett vad du ställer in på annat håll.

Så för att slippa detta behöver du stänga av 144 Hz, som rent konkret är en överklockningsfunktion. Ett annat sätt att kliva runt problemen är att köra spelen som bordeless-lägen inställningarna i Windows tar kontrollen över spelen.

asus_pg27uq_overklock_144.jpg

Stänger du av 144 Hz i skärmen undviker du att spelen aktiverar YCbCr när de kör fullskärmsläge. Såvida du inte kör HDR då. Borderless är därför en lösning.

Stänger du av 144 Hz i skärmen kommer 120 Hz bli högsta möjliga frekvens och då fungerar RGB-signal och bilden är inte längre för mörk. Tills du aktiverar HDR, då bandbredden för HDR i 10 eller 12 bitar kräver just en YCbCr 4:2:2-signal och bilden blir för mörk. Praktisk gräns för att köra HDR blir då 98 Hz, som är högsta frekvensen för HDR i 10 bitars RGB-signal.

Här kommer det bli många kombinationer av inställningar som ger olika effekt på bilden. Vi har inställningarna i Windows och de i Nvidias kontrollpanel som sedan kombineras med vad vi ställer in i spelen.

Asus PG27UQ har en detaljerad informationsruta som visar vad som faktiskt skickas till skärmen. Det är ofta att man tror sig skicka en signal baserat på inställningar i spelen, när det i själva verket är ett annat format som skickas.

Du kan skala spelen för högre frekvens

Kör du Nvidia-kort med G-Sync-kapacitet kan du inte kliva runt bandbreddsbegränsningarna som tvingar skärmen till YCbCr 4:2:2 för 144 Hz. Detta på grund av hur Nvidia styr över skärmen i den situationen. All skalning sker då i grafikkortet, som alltså alltid driver skärmen i 3 840 × 2 160 pixlar.

Det går fortfarande att välja att rendera spelen i 1 920 × 1 080 pixlar eller 2 560 × 1 440 pixlar och därmed få upp frekvenserna i spelen. Grafikkortet kommer likväl att skala till 3 840 × 2 160 pixlar men vinsten är fortfarande högre renderingsfrekvens. Så mycket som processor, grafikkortet och spelmotorn i spelet du spelar tillåter.

asus_pg27uq_informationsmeny.jpg

Informationsmenyn i Asus PG27UQ är nödvändig för att kontrollera vilken signal du faktiskt kör. Du har inställningar i Windows, Nvidia kontrollpanelen och i spelen själva som påverkar detta. Men information här bekräftar vad som gäller.

Väl värt att påpeka är att den här skalningen fungerar mycket bra. Så länge du kör en RGB-signal är bildkvaliteten mycket hög. Eftersom den är mycket högre än en typisk basgamingsskärm med exempelvis 1 920 × 1 080 pixlar kommer det inte vara en nackdel.

Sedan kommer de flesta av oss som får chansen att testa ett modernt spel i 4K UHD jämfört med samma spel i 1 920 × 1 080 pixlar högst troligt föredra grafiken som den ser ut 4K-upplösning. Men det gäller att hålla spelen spelbara också. Med allt detta sagt och skrivet – betrakta Asus PG27QU som en 4K/120 Hz-skärm i skrivande stund. Och som en 4K/98 Hz-skärm ifall du ska köra HDR.