Sammanfattning

EVGA:s Geforce GTX 1080 SC ACX 3.0 en trevlig försmak av den anstormning av eftermarknadskort baserade på Geforce GTX 1080 som rullar ut under sommaren, både från företaget själva och andra aktörer. Med Nvidias minst sagt höga prisättning av referensmodellen Founder's Edition är partnertillverkarnas kort mer relevanta än någonsin, där både högre klockfrekvenser och bättre kyllösningar kan erhållas för en generellt lägre prislapp.

evga_1080_sc_acx3-9.jpg

När det kommer till objektet för denna recension kretsar mycket kring EVGA:s egen kylare ACX 3.0, som erbjuder avsevärt lägre temperaturer än Nvidias referenskort vid liknande ljudnivåer under belastning. Genom att hålla temperaturerna nere elimineras problemen med Nvidias Founder's Edition, där detta slog i sitt temperaturmål och sänkte klockfrekvenserna under tung last. Detta i kombination med en mindre fabriksöverklockning ger EVGA-kortet en liten, men trevlig, prestandafördel över det dyrare referenskortet.

Då EVGA använder sig av Nvidias egna kretskort för denna modell lyckas de tyvärr inte kringgå begränsningarna gällande strömbudget, där kortet slår i taket ganska ofta, vilket resulterar i sänkta klockfrekvenser. Detta kan till en viss del kringgås genom att höja modellens power limit, men blir återigen ett problem vid överklockning då strömbudgeten inte riktigt räcker till.

Sammanfattningsvis är EVGA Geforce GTX 1080 SC ACX 3.0 ett trevligt grafikkort med låga temperaturer under belastning och skyhög prestanda. Med en rekommenderad prislapp på 7 190 kronor är modellen ett bättre val än Nvidias Founder's Edition, även om det bör nämnas att riktiga prestandajägare troligtvis gör bäst i att investera ett par hundralappar till på ett kort med fläskigare strömförsörjning.

EVGA Geforce GTX 1080 SC ACX 3.0 är ett bra grafikkort med skyhög prestanda

Fördelar

  • Prestanda i toppklass

  • God effektivitet

  • Fabriksöverklockat

Nackdelar

  • Förhållandevis högljutt

  • Begränsad strömbudget

  • Svagt spoltjut för testexemplaret

Pris vid publicering: 7 190 kronor
Lägsta pris:

Uppdatering 2016-11-16: Sedan 1 november skeppas EVGA:s Geforce GTX 1080 SC ACX 3.0 med en uppdaterad BIOS-version som modifierar kortets fläktkurva – detta för att stävja tidigare rapporterade värmeproblem hos modellens strömförsörjning.. Redaktionen har under morgonen testat om EVGA-kortet som är med i denna recension ihop med den nya BIOS-uppdateringen, där den sistnämnda modifierar modellens fläktkurva att agera mer aggressivt. De uppmätta resultaten presenterar ett kyligare kort men även en avsevärt högre ljudnivå.

SweClockers redaktion är extremt återhållsamma med att modifiera utmärkelser i efterhand, där tillfällena som detta skett lätt kan räknas på en hand. I fallet EVGA Geforce GTX 1080 Superclocked ACX 3.0 anser vi att förutsättningarna som gav modellen sin utmärkelse "Utmärkt produkt" har ändrats dramatiskt i och med den nya BIOS-uppdateringen, där kortets låga ljudnivå nu är ett minne blott. Med anledning av detta väljer vi att knuffa ner kortet till "Bra produkt" för att bättre avspegla modellens egenskaper ställt mot resten av marknaden.

Sist men inte minst rekommenderar vi, höga ljudnivåer till trots, att användare som äger något av de påverkade korten ser till att uppdatera BIOS på dessa. Även om risken för komponentskada endast sker under väldigt specifika belastningsscenarion, är det bättre att vara på den säkra sidan. Nämnvärt är att EVGA står för garantin om något går fel vid uppdateringen, samtidigt som det även finns möjlighet att skicka in kortet kostnadsfritt till företaget och låta dem utföra arbetet.