Sammanfattning

För den nordiska marknaden är taiwanesiska Epicgear relativt okänt då de tidigare lagt mest fokus på Asien, vilket även syns på merparten av bolagets produkter som kommer med utsvävande designer. Detta är dock inte fallet med Defiant, som är ett väldigt rent och avskalat bygge, bortsett från typsnittet som används.

IMG_8139.jpg

Kvalitetsmässigt är det inga större problem med huvudkonstruktionen, som består av ett topplock i aluminium och ett underhölje av plast. Något som inte känns alls lika bra är till att börja med rullhjulet på högerflanken, som av någon anledning är monterat horisontellt och rör sig helt steglöst. På tangentbordets övre kant sitter en väl tilltagen gummibit med bolagets namn på samt genomdragningshål för USB-kabeln, vilket rent subjektivt är mindre tilltalade och ett något annorlunda materialval. Enligt bolaget ska Defiant ha stöd för 10-key rollover, men enligt våra tester klarar den betydligt mer än så.

Till skillnad från konkurrenter är Defiant inte bestyckad med RGB-belysning utan har bara ett vitt sken under varje tangent. Belysningen går att kontrollera antingen via mjukvaran eller direkt på tangentbordet med hjälp av FN-knappen samt numpad-knapparna från 1 till 5. Något som inte går att kontrollera är Sleepmode, som slår igång när datorn är avstängd och innebär att en ljuseffekt som inte går att stänga av slås på. För den som sover i samma rum som datorn kan det bli mycket irriterande.

Paradnumret för Epicgear Defiant är utan tvekan möjligheten att byta brytare, där bolaget har tre varianter att välja på. Dessvärre är själva processen att ta ut dessa onödigt krånglig och betyder att kringliggande tangenter måste tas bort för att komma åt ordentligt och rycka ut brytaren. Problemet ligger inte riktigt i brytaren heller, snarare verktyget som är för klent för att kunna greppa brytaren på egen kraft och behöver extra hjälp från användaren.

Sammanfattningsvis är Epicgear Defiant ett välbyggt tangentbord som tyvärr faller på en massa konstiga beslut och irritationsmoment, som att Enter-tangenten inte sitter i linje med närliggande tangenter. Prismässigt ligger Defiant bra till på cirka 1 149 kronor, men för ett par enstaka hundralappar extra finns betydligt mer färdiga produkter att köpa.

Fördelar

  • God kvalitet

Nackdelar

  • Tveksamma designval

  • Obligatorisk ljussättning i vila

  • Onödigt svår process vid byte av brytare

Pris vid publicering: 1 149 kronor