Sammanfattande tankar

Redan vid den ursprungliga lanseringen för Xbox One var Rise of the Tomb Raider en riktigt imponerande titel rent grafiskt – även om spärren vid 30 bilder per sekund och problem med dalande bildfrekvens tillförde ett visst smolk i bägaren. Rent spelmekaniskt har inget revolutionärt hänt sedan föregångaren utan här är det istället devisen "mer av det goda" som gäller, vilket lär tilltala fans av serien.

Med PC-versionen i hand möts redaktionen av ett till synes gediget portningsarbete, med goda förutsättningar för hög bildfrekvens, uppvridna upplösningar och ännu mer ögongodis. Spelet kräver dock sin maskin, och kräsna entusiaster som siktar på guldstandaren 60 bilder per sekund får snällt vrida ner detaljnivån alternativt punga ut ett antal extraslantar på ett grafikkort i den övre prestandaklassen.

ROTTR 2016-01-27 16-52-36-93.jpg
ROTTR 2016-01-27 16-52-54-22.jpg
ROTTR 2016-01-27 16-57-42-00.jpg

I striden mellan de båda grafikkortstillverkarna är det förhållandevis jämnt i det övre mellansegmentet, där både Geforce GTX 970 och Radeon R9 390 håller sig på liknande nivåer i oklockat utförande. Det som verkligen utmärker sig är de GM200-baserade korten Geforce GTX 980 Ti och GTX Titan X, där dessa verkligen blåser bort resten av fältet med god marginal.

Gällandes kategorin sponsrade speltitlar är Rise of the Tomb Raider lite av en blandad påse, utan någon direkt klarhet vilket läger som haft mest med spelet att göra. Crystal Dynamics har bland annat samarbetat med AMD för att implementera tredje generationens TressFX (Pure Hair) i titeln, samtidigt som Nvidia har ingått ett bundlingsavtal med utgivaren för att skicka med spelet gratis tillsammans med vissa grafikkort.

Sammanfattningsvis är Rise of the Tomb Raider av testet att döma en väl utförd PC-portning som tar seriens arv vidare utan några direkta överraskningar. Med rätt hårdvara kan man se fram emot en välflytande upplevelse, tillsammans med riktigt trevligt ögongodis. Långtida anhängare av Tomb Raider gör därför bäst i att spana in spelet omedelbums!