SweClockers prestandaindex

För att underlätta för alla läsare sammanställer SweClockers resultaten i ett normaliserat prestandaindex, vilket snabbt ger en överblick runt hur olika grafikkort presterar mot varandra. Samtliga titlar vägs in för resultatet, och Radeon R9 290X i referensutförande står till tjänst som index 100.

Tabellerna för artikeln är aktuella vid publiceringstillfället, men kontinuerligt testande gör att spelplanen ofta förändras i efterhand. För enkelhetens skull finns en aktuell version av SweClockers prestandaindex alltid tillgänglig separat.

Senaste revisionen av SweClockers prestandaindex

IMG_6458.jpg

Observera att SweClockers prestandaindex är ett "medelvärde av medelvärden", alltså en mycket förenklad bild av verkligheten. Även om tabellen är bra för att snabba jämförelser är resultatet beroende av bland annat drivrutiner och vilka speltitlar som används. Läs hela artikeln för att få den kompletta bilden.

Med samtliga spelresultat samlade i ett index börjar vi med att ta en titt på den lägsta upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar. XFX Radeon R9 390X får här anse sig besegrad av Geforce GTX 980, även om det rör sig med en ganska liten marginal. Vidare presterar kortet i snitt 3 procent bättre än ett Radeon R9 390X i referensutförande samtidigt som det utpresterar Radeon R9 290X med cirka 12 procent högre resultat.

När vi kastar fler pixlar mot XFX-kortet klarar det av att uppvisa marginellt bättre resultat än Geforce GTX 980, med en prestandavinst på knappa 2 procent. Modellen ökar även sitt försprång mot Radeon R9 290X och landar i snitt 14 procent bättre till i upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar.

Med reglaget i taket för upplösningen uppvisar XFX Radeon R9 390X i snitt 6 procent bättre prestanda än Geforce GTX 980. Modellen ligger fortsättningsvis cirka 3 procent över ett oklockat Radeon R9 390X samtidigt som siffran landar på 14 procent prestandavinst över Radeon R9 290X.