NZXT Noctis 450

IMG_9735.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

220 × 567 × 544 mm

Vikt

9,5 kg

Material

Stål, plast

3,5”-platser

6 st.

2,5”-platser

8 st. (varav 6 st. använder samma vaggor som 3,5")

Fläktplatser

5 st. 140 mm (alt. 7 st. 120 mm)

Inkluderade fläktar

3 st. 120 mm, 1 st. 140 mm

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 2 st. USB 2.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Lägsta pris

NZXT Noctis 450 baseras kring samma stomme som föregående års storsäljare H440, men vid första anblick är det svårt att se släktdragen. Till nykomlingen har företaget nämligen satsat på ett betydligt mer vågat utseende, där inspirationen plockats direkt från den stilbildande Phantom-serien. Därtill har fokus skiftats mot högre luftflöde snarare än låg ljudnivå med rejält perforerade front- och toppaneler.

IMG_9736.jpg
IMG_9737.jpg
IMG_9738.jpg
IMG_9753.jpg

Där H440 kom med en bastant frontpanel tillverkad av stål har denna fått stryka på foten till fördel för plast till Noctis 450, vilket inte ger fullt samma påkostade känsla. Bakom denna panel återfinns ett löstagbart dammfilter som i sin tur täcker tre medföljande 120 mm-fläktar (utbytbara mot två 140 mm). Lättillgängliga anslutningar återfinns återigen i chassits topp och utgörs av två USB 3.0-portar, två USB 2.0-portar samt in- och utgångar för ljud. Dessa ackompanjeras i sin tur av en strömknapp med inbyggt strömindikator.

IMG_9750.jpg
IMG_9751.jpg
IMG_9752.jpg

Även chassits topp är denna gång tillverkad av plast och följer frontpanelens perforerade utförande med vissa stealth-liknande detaljer. Under toppen återfinns fläktplatser för antingen tre 120 mm-modeller alternativt två 140 mm-diton. Nytt för Noctis 450 är möjligheten att montera fläktarna ovanpå själva stommen i de två bakre positionerna, vilket i sin tur möjliggör push-and-pull-lösningar för radiatorer.

IMG_9739.jpg
IMG_9754.jpg
IMG_9757.jpg

I modellens bakkant syns en förmonterad 140 mm-fläkt, in- och utgångar för extern vattenkylning samt totalt sju expansionsplatser. Nätaggregatet monteras i vanlig stil i chassits botten med insuget placerat nedåt, där ett löstagbart dammfilter plockar upp eventuella ansamlingar av katthår. En närmare titt på chassits undersida avslöjar även två förmonterade LED-lister som lyser i ett rött sken när systemet är igång.

IMG_9740.jpg

Noctis 450 kommer, likt sin nära besläktade kusin H440, med ett förmonterat akrylfönster i ena sidopanelen. Den som inte är intresserad av möjligheten att kika in i sitt chassi får dessvärre leta vidare på annat håll då modellen endast kommer i ett utförande med fönster.

IMG_9741.jpg

Med sidopanelen av möts vi av ett inre som är nästintill identiskt med det hos H440, vilket inte är helt konstigt då båda modellerna använder samma stomme. Plats finns här för moderkort upp till ATX-formfaktorn, grafikkort med längder upp till 407 mm (294 mm med hårddiskvaggan kvar) samt processorkylare med en maximal höjd på 180 mm. Därtill bjuds det på mängder av genomdragningshål för smidig och snygg kabeldragning.

noctis_cooling.PNG

Noctis 450 har samma möjligheter som H440 gällandes fläktplatser, men har potential till ett bättre luftflöde tack vare sina perforerade paneler. Chassit kommer med totalt fyra fläktar förmonterade men kan fyllas med totalt sju sådana om man håller sig till 120 mm-modeller.

När det kommer till radiatorer sväljer modellen 360/280 mm-varianter i både toppen och fronten, där främst frontpositionen har utrymme för tjockare varianter. Den som kan tänka sig att endast ha fläktarna i pull-position kan dock även rymma tjockare radiatorer (upp till 58 mm) i toppen.

IMG_9748.jpg

Ovanpå höljet som täcker nätaggregatet återfinns två lagringsvaggor för 2,5-tumsenheter, vilket kan vara praktiskt för den som plockat bort alla de primära lagringsplatserna. Bakom dessa finns det dedikerade hål för enkel dragning av SATA- och strömkablage till enheterna.

IMG_9742.jpg
IMG_9746.jpg

Utrymmet för kabeldragning på baksidan av moderkortsplåten varierar mellan 17,7 och 32,5 mm, vilket vi med H440 upplevde som acceptabelt men bitvis trångt. Som tidigare nämnt monteras nätaggregatet i botten av chassit och utrymmet som finns att tillgå här är nästintill oändligt. Detta sväljer utan problem riktigt stora enheter och bjuder samtidigt på ytterligare utrymme för att skuffa undan ordentliga ormbon i kabelväg.

IMG_9743.jpg
IMG_9747.jpg

Modellen kommer med fem primära lagringsvaggor som går att plocka bort helt för den som vill möjliggöra radiatormontering i fronten. Varje vagga kommer med vibrationsdämpande gummibussningar för montering av 3,5-tumsenheter, men den som önskar kan även montera 2,5-tumsditon stumt mot metallen. I samma kammare som nätaggregatet finns det dessutom ytterligare en monteringsplats för en enstaka 3,5-tumsenhet.

IMG_9744.jpg
IMG_9745.jpg

En mycket trevlig nyhet med Noctis N450 är att NZXT har gått samma spår som Phanteks och bestyckat modellen med en PWM-hubb. Genom att koppla denna till en PWM-kapabel fläktkontakt på moderkortet kan man låta denna styra upp till åtta fläktar efter temperaturen på exempelvis systemets processor. Hubben drivs i sin tur av en 4-pins molexkontakt.

Därtill syns ytterligare ett kretskort vars roll är att driva chassits LED-belysning. Även detta drivs av en enskild 4-pins molexkontakt, men användaren har i det här fallet även möjlighet att bryta strömmatningen med en knapp på chassits baksida.