Montering och slutsats

Fractal Design har under de senaste åren lyckats hitta en riktigt fin nivå gällandes kvalitetskänsla och passform hos sina chassin, och Define S är verkligen inget undantag. Det rör sig om ett gediget bygge med liknande egenskaper som sin broder Define R5, där monteringen av komponenter fortskrider smärtfritt och smidigt utan några otrevliga överraskningar.

IMG_8502.jpg
IMG_8506.jpg

Chassits extremt öppna inre gör modellen ytterst lättarbetad samtidigt som det finns väldigt få begränsningar kring vilka komponenter som går att klämma in. Detta innebär att stora processorkylare, långa grafikkort och feta nätaggregat utan problem tar plats inuti Define S, utan att det för den delen känns särskilt trångt.

IMG_8505.jpg

Genom att slänga ut burarna för 5,25"- samt lagringsenheter öppnar företaget dessutom upp för ett effektivt och restriktionslöst luftflöde över komponenterna. Detta skapar även en del intressanta alternativ för vattenkylningslösningar, med generösa monteringspunkter för radiatorer sett till chassits storlek samt dedikerade platser för både reservoar och pump.

IMG_8503.jpg

Kabeldragningsmöjligheterna i Define S kan sammanfattas med ett ord – fantastiska! Det finns gott om utrymme att tillgå på baksidan av moderkortsplåten, vilket i kombination med de många genomdragningshålen gör det till en smal sak att dra kablarna dit man vill. Som grädde på moset hjälper de förmonterade kardborrbanden till att hålla ormboet på baksidan relativt städat och fint.

IMG_8504.jpg

Trots att chassit saknar de typiska lagringsburarna har företaget löst detta på ett fullgott sätt med de vertikalt monterade vaggorna på baksidan av moderkortsplåten. Detta innebär att det fortfarande finns plats för tre fullstora 3,5"-hårddiskar samtidigt som det även går att klämma in ytterligare två 2,5"-enheter – något som borde räcka för de allra flesta.

Sammanfattningsvis är Define S en kul satsning från Fractal Designs sida, där man äntligen vågar gå ifrån seriens annars ganska konserverativa inre layout. Med en prislapp som ligger par hundralappar under sin broder Define R5 hamnar modellen dessutom vid en högintressant prispunkt, där speciellt varianten utan fönster bör tilltala många entusiasters plånböcker.

Define S kommer till skillnad från Define R5 inte att passa "alla", men för den som lockas av ett öppet, valventilerat och lättarbetat inre, utan massa tillsynes onödiga expansionsmöjligheter, är chassit ett utmärkt val.

Fractal Design Define S är ett utmärkt chassi med ett öppet, lättarbetat och välventilerat inre.

Fördelar:

  • Bra passform och kvalitetskänsla

  • Goda expansionsmöjligheter

  • Smarta lagringsplatser

  • Flexibla lösningar för ventilation och vattenkylning

  • Öppen konstruktion

  • Enkel kabeldragning

  • Tyst

Nackdelar:

  • Potentiellt mycket "dödutrymme" för vissa användare

Pris vid publicering: 949 kronor (849 kronor utan fönster)
Lägsta pris: ( )