Anslutningar och upplösningar

Det finns gott om kontakter hos P2415Q och du har tre möjliga anslutningar. Två Displayport, varav en i Mini-formatet, samt en HDMI där specifikationerna inte avslöjar dess kapacitet. Via EDID identifieras P2415Q som en skärm som maximalt klarar 300 MHZ TMDS-klocka med 3 840 x 2 160 pixlar i 24, 25 och 30 Hz. Med andra ord hänger inte HDMI med hela vägen upp till 60 Hz, utan Displayport gäller.

Dell_p2415q_kontakter.jpg

Vad som kan vara lite klurigt första gången är att det finns två stora Displayport där den ena är en utgång för kedjekoppling via ett MST-kapabelt grafikkort. Lätt hänt att koppla fel och det är inte lätt att se vilken kontakt som är ingången respektive utgången. Ingången är den som sitter i mitten mellan HDMI-anslutningen och Mini Displayport. Skulle du vilja kedjekoppla flera skärmar ändrar du det i skärmens MST-meny och P2415Q begränsas då till att köra 4K-upplösning i 30 Hz.

Ljudutgången är till för linjenivå och har inget volymreglage. USB 3.0-hubben kan via menyerna ställas om till att ge ström även i Standby, något som naturligtvis ökar strömförbrukningen.

Aspect Ratio-knapp som fungerar

Den inbyggda bildskalningen fungerar med rimligt resultat. Rendering av text vid icke-nativ upplösning ger ett bibehållet intryck av typsnittets form med ett något mjukt resultat. Många skärmar skalar annars på ett sådant sätt att text får ett intryck av att vara i fet stil, men det förekommer inte här. Genom att skruva upp Sharpness till 60 är det möjligt att få bort en del av det mjuka intrycket, vilket kan vara att föredra för spel och filmtittande.

Fördelen hos Dell är att du alltid kan byta bildförhållande via Aspect Ratio-reglaget och prioritera att fylla skärmen, maska av kanter till signalens bildförhållande (kallas Auto "Resize") eller välja att köra pixelmappat i 1:1-förhållande. Det senare centrerar allt till skärmens mitt. Att detta fungerar så väl som det gör är faktiskt lite ovanligt. Flera skärmar vi testat har visat problem med att hantera valfri icke-nativa upplösningar på rätt sätt.

Däremot är går det inte att köra 1 920 x 1 080 pixlar i 1:4-förhållande och därmed få Dell P2415Q att i praktiken agera som en 24-tums Full HD-skärm. Denna finess verkar ovanlig i datorbildskärmar och undertecknad har endast stött på detta hos en del TV-apparater.