Rekommenderade inställningar

Av allt att döma använder Benq XL2730Z en likadan TN-panel som ASUS ROG Swift PG278Q. Det är givetvis positivt eftersom det så långt vi kan döma är den bästa TN-panelen hittills. Den löser mycket av de problem som är så intimt förknippade med TN-tekniken, så när som problemet med betraktningsvinklar. Just sådant som begränsad nyanseringsförmåga, flimmer och orolig bild samt att färgerna är fanders är ordnade här. Ingen bandning och 8-bitars precision, utan synliga effekter av halvtonsmönster.

Benq_xl2730z_matning_forslag.jpg

Rakt upp och ned och inom en hyfsat snäv kon framför skärmen är det hyfsat färgkorrekt. Nej, du sätter dig inte framför den här skärmen och producerar grafik, foto eller video där någon ställer krav på korrekta färger. Men den fungerar utmärkt för allroundbruk, webbsurf och hobbyfoto så länge du är medveten om panelens begränsningar i fråga om vinklar. Färginställningen som fungerar är:

  • Picture Mode: Standard

  • Color temp: Normal

  • Brightness: Ställs alltid efter rummet (se avsnittet om menyer längre fram)

  • Contrast: 50

  • Sharpness: 5 eller 6

  • Blur Reduction: Off

  • Black equalizer: 0

  • Color Vibrance: 10

  • Low Blue Light: 0

Se separat avsnitt längre fram om menyalternativen.

Benq_xl2730z_colorchecker.jpg

Nyanseringsförmågan hos Benq XL2730Z är inte alls dum, men har en god bit kvar till att räknas som helt pålitlig i färgerna.

Tänk på vinkeln!

Sedan kommer knivigheterna som TN-panelen orsakar. Betraktningsvinkeln gör att bildens tonkurva, gamma, varierar en hel del beroende på hur du sitter. Det finns givetvis gott om värre TN-paneler (tja, i princip alla andra) och när du sitter i rak 90 graders vinkel direkt mot skärmen och har ögonen i höjd med mitten behöver du en Gamma-inställning.

Sitter du mer som väntat och ofta förespråkat, med ögonen i höjd med skärmens överkant, blicken riktad mot mitten av skärmen och en lätt vinkling på skärmen, ja, då behöver du en annan Gamma-inställning eftersom skärmens tonkurva är väldigt annorlunda.

Benq_xl2730z_tittvinkel.jpg

Den inställningen som påverkar detta heter, hör och häpna, ”Gamma” och det är Gamma-inställningen som sätter den generella tonkurvan. Med TN-paneler (och även VA-paneler) varierar denna kraftigt med vinkeln. Rakt framifrån når vi en normal 2.2-potenskurva med inställningen på läge ”Gamma 2”.

Sitter du i vad som är ofta är rekommenderad ergonomisk ”tittvinkel” är det först med inställningen ”Gamma 5” som du når en önskvärd 2.2-potens, och då är det i mitten av skärmen som vi mäter detta. Skärmens övre tredjedel kommer då att vara betydligt mörkare (runt gamma 2.6) och dess undre del betydligt ljusare (runt gamma 1.9). Så i praktiken är det kanske inte helt användbart, utan ”Gamma 4” kan vara en kompromiss. Du kan också använda Black equalizer-reglaget för att ljusa upp den del som blir för mörk.