Test: Överklockning

Moderkorten har olika UEFI och Windows möjligheter för överklockning, vilket man kan se närmare på nedan. Ibland ger det dock fördelar att överklocka i UEFI.

Asrock Fatal1ty Z97 Killer

UEFI

asrock_oc_bios.jpg

Asrock F-Stream

asrock_win_oc.jpg

Att överklocka i UEFI var enkelt och man väljer helt enkelt en högre klockfrekvens, vilket ledde till vårt högsta överklockningsresultat i testet för "automatisk" överklockning. Vill man hellre överklocka i Windows har Asrock ett program som heter Fstream, som även den är enkel att använda. Manuellt finns alla inställningar man kan tänkas behöva för att pressa hårdvaran till högre frekvenser.

Asus Z97-A

EZ Tune Wizard i UEFI

asus_ez_tuning_wizard_bios_1.jpg
asus_ez_tuning_wizard_bios_2.jpg
asus_ez_tuning_wizard_bios_3.jpg
asus_ez_tuning_wizard_bios_4.jpg

ASUS Dual Intelligent Processors 5

asus_oc_win_1.jpg
asus_oc_win_2.jpg
asus_oc_win_3.jpg
asus_oc_win_4.jpg
asus_oc_win_5.jpg

Tillverkaren har gjort det enklare för nybörjare att överklocka i UEFI med sin EZ Tune Wizard, som gav bättre resultat än Asus Windows program. Här får man till exempel ange vilken processorkylning man använder, vilket påverkar hur aggressiv överklockningen blir.

I Windows använder man sig av Asus Dual Intelligent Processors 5 som det inte gick att få några höga stabila resultat ifrån. När det gäller manuella inställningar finns däremot inga större begränsningar varken i UEFI eller Windows.

Gigabyte Z97X Gaming 5

UEFI

gigabyte_oc_bios.jpg

Gigabyte Easytune

gigabyte_easytune.jpg

Precis som med Asrock kan man välja en önskad klockfrekvens i UEFI, vilket gör att moderkortet ordnar rätt spänning med mera. I Windows finns programmet Easytune, som inte gav några bra resultat. Vill man däremot överklocka manuellt fungerar det dock utmärkt.

MSI Z97 Gaming 5

UEFI

msi_oc_bios.jpg

MSI Command Centre

msi_oc_command_center.jpg

Tillverkaren har den enklaste överklockningsfunktionen av alla, nämligen OC Genie i både UEFI respektive Windows. Denna funktion gav dock märkbart sämre överklockning än för konkurrenterna. Vid manuella inställningar har man mycket att välja emellan.

Resultat

Förutom manuell överklockning redovisas här tillverkarnas "automatiska" överklockningsinställningar. Dessa kan aktiveras i UEFI och i Windows.

Manuell överklockning

Den manuella överklockningen skedde med en maximal processorspänning på 1,40 V och i övrigt ändrades endast multipeln. Flera av moderkorten var känsliga när det gäller spänningsinställningen och framförallt var det problem att hitta en optimal nivå för Asus Z97-A respektive MSI Z97 Gaming 5.

I slutändan blev det nästan ingen skillnad överhuvudtaget i maximal klockfrekvens. Alla modeller förutom MSI klarade en multipel på 47 men ingen var stabil i 4 800 MHz. Det hade gått att pressa processorn över 4 700 MHz, men det hade i bästa fall gett små skillnader mellan moderkorten.

Automatisk överklockning

Ser man till automatisk överklockning har det hänt mycket de senaste åren och flera av överklockningsresultaten var mycket imponerande. Här finns dock en stor skillnad mellan modellerna. Sämst var MSI som med sin OC Genie "endast" nådde 3999 MHz. Bäst var Asrock som nästan fick samma resultat som vid den manuella överklockningen.

Även Asus och Gigabyte fick höga klockfrekvenser. Att överklocka utan någon större kunskap är med dessa modeller enkelt. Bäst gick det med tillverkarnas "automatiska" överklockningsinställningar i UEFI. Det verkar som de flesta tillverkare behöver arbeta lite på att förbättra Windows överklockningen.