Prestanda: Överklockning

Som vanligt vill vi givetvis koppla lite prestandasiffror till de förhöjda klockfrekvenserna som skruvades upp på föregående sida. Nedan följer ett antal utvalda tester där dels båda modellerna representeras i sitt grundutförande samt överklockade.

För de CPU-intensiva testerna ger överklockningen ett bra avtryck. Vid 5,0 GHz syns 20-25 procent bättre resultat jämfört med grundfrekvensen, och vid 4,6 GHz syns förbättringar på 10-15 procent - helt i linje med frekvensökningarna.

Att överklockningen gör minimal skillnad vid spel och höga upplösningar är knappast någon överraskning. Här är det grafikkortet som står för den största flaskhalsen.

Precis som för föregångaren FX-8150 innebär överklockning till extremare nivåer en enorm ökning i strömförbrukning. Slutresultatet vid 5,0 GHz landar på nära 400 watt, nästan en dubblering mot standardvärdet. Det innebär rejäl värmeutveckling, och en utmaning även för vattenlösningar.

Överklockning till 4,6 GHz vid standardspänning känns betydligt intressantare. Visserligen är cirka 260 W fortfarande höga siffror jämfört med Intels processorer, men fortfarande en lång väg från 400 W-sträcket. Det är helt enkelt tveksamt om ytterligare 400 MHz och cirka 10 procent prestanda är värt 150 W extra.