Den senaste tiden har intresset för chassin anpassade efter den mindre formfaktorn Mini ITX ökat lavinartat. Detta är mycket tack vare att moderkorten för detta format numera finns för entusiastplattformar som sockel LGA 1155 och AM3, vilket möjliggör byggen som både är små och högpresterande.

Välkända chassitillverkaren Lian Li är inte sena med att haka på denna trend med sin modell PC-Q08, som idag ska få bekänna färg i SweClockers testlabb.

product06.jpg
product5.jpg
product4.jpg
product9.jpg
product6.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Minitower

Formfaktor

Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

227 x 272 x 345 mm

Vikt

2,73 kg

Material

Aluminium

5,25”-platser

1 st. externa

3,5”-platser

6 st. 3,5"

Fläktplatser

st. 140 mm, 1 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

1 st. 140 mm, 1 st. 120 mm

Platser för expansionskort

2 st.

Anslutningar

USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris i handeln

PC-Q08 är ett relativt stort chassi med tanke på formfaktorn det är anpassat efter. Modellen är anpassningsbar för att fungera för olika användningsområden. Med hela sex stycken platser för 3,5"-enheter, där samtliga är gummiupphängda, är den högst lämpad som exempelvis filserver. För den som hellre vill bygga en spelmaskin kan den nedre hårddiskburen lyftas ur, vilket möjliggör montering av upp till 30 cm långa grafikkort.

Modellen levereras utan nätaggregat och lämnar det upp till användaren själv att komplettera med en valfri modell i ATX-storlek. Det finns dock vissa begränsningar då nätdelen monteras snedställd över moderkortet och väljer man en modell som är för lång kommer denna att slå i den översta hårddiskburen.

Kylningen i chassit utförs av två medföljande fläktar. I fronten sitter en LED-belyst 140 millimeters-fläkt som blåser direkt mot hårddiskburarna. Den andra fläkten är i storleksordningen 120 millimeter och sitter monterad i chassits tak. I övrigt har Lian Li stansat ut ventilationsöppningar i chassits sida för att tillåta nätdelen att plocka in luft från dessa.

Testresultat och sammanfattning

Att bygga ihop ett system i Lian Li:s PC-Q08 är egentligen inget större problem. Det finns gott om utrymme att montera både komponenter och hårddiskar samtidigt som kylningen känns bra anpassad för ändamålet. Chassit är dessutom tillverkad i väldigt hög finish med ett väldigt sobert utseende.

Då datorlådan använder sig av fullstora nätaggregat behöver man välja detta med god omsorg, då vissa större modeller helt enkelt inte får plats. Samtidigt är en modulär modell mer eller mindre ett krav då kabelröran annars blir ohanterlig i chassit. Även med en modulär modell är det dock problematiskt att gömma undan kablarna då dessa är anpassade efter fullstora chassin. Vi hade hellre sett att Lian Li sålde denna modell komplett med en nätdel där kablarna är anpassade direkt efter chassits storlek.

PC-Q08 är ett chassi som inte riktigt vet vad det vill vara. Storleksmässigt ligger det i ett gränsland mellan Mini ITX och Micro ATX, vilket gör att det inte riktigt tar nytta av de nätta måtten av moderkorten det är anpassat efter. Har man inget emot de större måtten och kan tänka sig att lägga ner lite extra tid på att dra kablarna på ett vettigt sätt kan dock modellen vara ett vettigt val.