Med Lanboy Air vill Antec erbjuda något unikt, nämligen ett modulärt chassi som kan anpassas till tusen. Mer eller mindre hela konstruktionen går att plocka isär för att helt kunna byggas efter användarens behov och önskemål.

Lanboy air_ExplodedView_small.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

Mini-ITX, Micro-ATX, ATX

Dimensioner (B×H×D)

546 x 269 x 536 mm

Vikt

8,4 kg

Material

Plast, stål

5,25”-platser

3 st. externa

3,5”-platser, 2,5”-platser

6 st. 3,5", 2 st. 2,5"

Fläktplatser

15 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

5 st. 120 mm

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

USB 3.0, USB 2.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris i handeln

Lanboy Air är en medelstor pjäs som kvalar in i miditower-klassen. Konstruktionen är extremt luftig med perforerade sidor, något som återspeglas i den förhållandevis blygsamma vikten. Kylningen är även den åt det extrema hållet med möjlighet till hela 15 fläktar i datorlådans alla hörn.

Hårddiskarna monteras i vibrationsdämpande gummiupphängning och de optiska enheterna kan vridas åt olika håll. På samma sätt kan nätaggregatet monteras i topp- eller botten samtidigt som moderkortsplåten kan flyttas runt.

Testresultat och sammanfattning

Efter att ha gett Lanboy Air en rejäl omgång på redaktionen finns det flera aspekter att orda om. Konstruktionen riktar sig uppenbart mot en väldigt specifik användargrupp, och helhetsintrycket sänks av flera designmissar.

När det gäller funktionalitet är Lanboy Air något alldeles speciellt. Förutom att erbjuda klassiska detaljer går datorlådan att modifiera på tusentals olika sätt. Det handlar dels om mindre saker som fläktplacering och orientering av enheter, dels om större förändringar som nätaggregatets placering. Systemet fungerar bra när allt väl är på plats, att flytta runt de olika panelerna är dock relativt jobbigt och tidskrävande.

Den enskilt största minuspunkten handlar om hårddiskvaggans konstruktion vilken är minst sagt undermålig. Den monterade enheten fladdrar runt vind för våg, och att transportera eller ens röra datorn känns riktigt vanskligt. Överlag negativt känns också de perforerade sidopanelerna som visserligen erbjuder god kylning, men samtidigt släpper in allt damm från både ditt eget och grannens hus.

Sammanfattningsvis känns Lanboy Air som en spännande produkt vilken får höga poäng för innovation. Genomförandet haltar dock märkbart, och vilken användargrupp Antec egentligen riktar sig mot är svårt att se. Datorlådan passar knappast in i en stökig LAN-miljö, den är omständig att skruva ofta i och den låter damm och ljud passera vind för våg. Sist men inte minst känns 1 600 kronor alldeles för mycket med mer attraktiva alternativ i prisklassen.