World Backup Day är till ända och så är även fallet för Seagates minnesvärda tävling, med syfte att uppmärksamma dagen och påminna om att ha lösningar för att förhindra att viktiga data försvinner. Den korta tävlingstiden till trots levererar SweClockers produktiva medlemmar spaltmeter av smärtsamma historier om dataförlust, skrivna med förhoppning att plåstra om såren med två påkostade Ironwolf-hårddiskar på 8 TB vardera.

Seagate Backup 7.jpg

Bortformaterade semesterbilder, korrupta examensarbeten, döda hårddiskar med Bitcoin, fallerade lagringsservrar för stora koncerner och krossade mobiltelefoner – listan över ångestladdade hågkomster är lång. Slutsatsen i många bidrag är att regelbunden backup numera är en självklarhet. En annan läxa stavas att öppna fönster och katter är en dålig grund för säker lagring, där vinnaren @NeigaN med tragikomik på hög nivå kniper förstaplatsen.

Förra sommaren flyttade jag till en vindslägenhet på trevliga 8:e våningen och datorskrivbordet placerades vid stort och fint fönster i vardagsrummet. Min externa hårddisk på 6 TB fick en bra plats på fönsterbrädan.

När temperaturerna stiger så fick man uppleva den negativa med en vindslägenhet på sommaren, det blir kokhett inomhus och fönstren måste stå öppna dygnet runt.

04:00 på natten en lördag vaknar jag av att något rasslar till, öhh det var bara katten! somnar om igen.

Dagen efter sätter jag mig vid datorn och förstår inte varför den externa disken inte dyker upp, kollar mot fönstret och den är putsväck! Kollar under skrivbordet, kollar överallt men hittar den inte...

Till min fasa ser jag att strömsladden hänger ut genom fönstret, tittar ner och ser att det ligger något på asfalten 8 våningar längre ned, springer ner direkt och finner min kära disk totalt mosad!

Plastdelar över allt, disken i sig har en böjning som påminner om en banan och som inte det varit nog så hade den först landat på grannens motorhuv.

En självrisk fattigare och utan backup kommer jag fram till att den jävla katten gått på fönsterbrädan, strukit sig mot disken så den har vält omkull, ut genom fönstret. Alla privata bilder/filmer/filer borta för alltid, även bilderna på den förbaskade katten!

Om du ännu inte har hittat motivation till att skapa en stabil backup-lösning finns nära 150 anledningar att ta del av i den tillhörande tråden, där @Det Otroliga Åbäket träffsäkert beskriver situationen: "Det finns två sorters människor: de som tar backuper och de som inte förlorat viktig data än."

SweClockers och Seagate tackar för alla välskrivna bidrag och önskar vinnaren ett stort grattis!

Sponsras av Seagate

seagate2015_2c_horizontal_pos.png

Denna artikel produceras i samarbete med Seagate som betalar för publiceringen. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.