Sveriges television har smått börjat satsa på hd-sändningar och sänder i skrivande stund ett antal kanaler via satellit och Comhems kabelnät. Det som krävs är en digitalmottagare som stödjer hdtv. Då sändningarna är "okodade" som det heter är de helt gratis.

Telias test med hdtv via bredbandet kommer att pågå i sex månader och 70 hushåll kommer att erhålla en hdtv-mottagare och förbinder sig att vara med i en undersökning när testperioden är slut. Kommersiellt kommer förmodligen hdtv via bredbandet att dröja till nästa år tidigast. Samtliga hushåll som är med i testet har en snabb internetuppkoppling via ett lokalt nätverk som sedan är anslutet till infrastrukturen via fiber.

Hur mycket bandbredd som krävs för hdtv-sändningar med 5.1-ljud är i skrivande stund klart, men det är inga stora mängder för hushåll som har en uppkoppling på 100 megabit per sekund. Testerna utförs i samarbete med bostadsrättsföreningen Varpen i Segeltorp utanför Stockholm samt HSB-föreningen Lanterna som ligger i Erikstorp i Göteborg.

Erik Hallberg som är chef för Teliasoneras bredbandstjänster kommenterar:

Med den här testen vill vi dels se hur tekniken fungerar men också ge våra kunder chansen att säga vad de tycker om dagens programutbud och vad de vill se mer eller mindre av.

Läs hela pressmeddelandet hos Telia. Mer information om SVT HD finns på deras webbplats.