Googles nya funktion Search Generative Experience (SGE) sammanfattar sökresultat för dig med hjälp av AI. De AI-genererade sammanfattningarna innehåller även rekommendationer på sajter som ska matcha det du söker men tekniken har en tydlig brist.

SEO-konsulten Lily Ray upptäckte hur SGE ofta rekommenderar bluffsajter. Ray testade exempelvis att få fram resultat på hundvalpar till salu på Craigslist varpå hon fick länkar till bluffsajter. Om du klickar på länkarna omdirigeras du till en falsk captcha eller en Youtube-imitation som sedan ber dig slå på aviseringar som översvämmar ditt flöde med falska annonser.

Annonserna kan handla om allt från produkterbjudanden till reklam för antivirusprogram. Dessa annonser innehåller skadeprogram som kan stjäla eller får tillgång till dina användaruppgifter eller ditt system om du klickar dig in på dem.

Lily_Ray_Tweet.jpg

Lily Ray delade med sig av sin upptäckt på X.

Bluffsajterna har samma HTML-mall och slutar oftast på .online, du omdirigeras även till samma bluffsidor från olika länkar. Enligt Bleepingcomputer tyder detta på att det är en bluffkampanj organiserad av en för närvarande okänd aktör som har manipulerat SGE:s algoritm.

Om du har blivit utsatt för dessa bluffannonser kan du enkelt stänga av dem via inställningarna på Chrome. Om du går in på Integritet och Säkerhet och sedan tar dig vidare till Webbplatsinställningar kan du välja Aviseringar. Där du kan se vilka sajter som skickar dig notiser och ta bort dem.

Google har meddelat att de ska vidta åtgärder för att förhindra spridningen av bluffsajter via SGE.