Vid en presentation i samband med Game Developers Conference (GDC) 2024 slog Qualcomms Issam Khalil fast att kommande ARM-baserade bärbara datorer kommer att kunna köra Windows-spel utan att först kräva portning, rapporterar The Verge.

Under presentationen, som gick under parollen ”Windows på Snapdragon, en plattform redo för dina PC-spel” ville Khalil klargöra för spelutvecklare att deras titlar borde funka direkt på bärbara datorer med företagets Snapdragon-processorer, eftersom de ska använda emulering för att köra x86/64-spel.

Khali fortsatte med att förklara att utvecklare har tre val när det kommer till Windows på datorer med Snapdragon-processorer, där det enklaste och minst tidskrävande är att helt enkelt inte göra någonting, eftersom deras spel antagligen kommer att fungera ändå med hjälp av x64-emulering.

De två övriga alternativen är att porta spelen till ARM64 för bästa möjliga CPU-prestanda och minsta möjliga strömförbrukning, eller hybridlösningen ”ARM64EC”, som gör det möjligt att blanda kodbaser för ARM och x64 och på så vis få ut bättre prestanda utan att behöva göra en fullständig portning av spelen.

Qualcomm-snapdragon-presentation.jpg

Qualcomm menar att emulering har sina nackdelar, men prestandan kan trots det vara tillräcklig. Bildkälla: The Verge

Fastän Khali inte ville nämna några specifika spel som fungerar eller hur många spel Qualcomm har testat, menade han att företaget testar de populäraste spelen på Steam och därmed känner sig trygga i sitt påstående.

Vi har tidigare skrivit om den ARM-baserade processorn Snapdragon X Elite, som enligt Qualcomm själva ska vara snabbare än flera Intel Core i7-processorer och Apples M2. De första bärbara datorerna med Snapdragon X Elite väntas dyka upp under året.