Nvidia har visat upp sin nästa generations AI-krets "Blackwell" och lovar att kretsen blir den bästa AI-kretsen på planeten. Men allt har sitt pris och för Blackwell förväntas prislappen ligga på mellan 300 000 och 400 000 kronor per beräkningskrets, enligt Nvidia-chefen Jensen Huang.

Priset för Blackwell bestäms av antalet kretsar en kund köper och om de köper direkt från Nvidia eller genom en annan återförsäljare som Dell eller HP.

Jensen Huang förklarar hur bolaget behövde uppfinna helt ny teknik för Blackwell, vilket ledde till att den totala utvecklingskostnaden nådde en summa motsvarande 100 miljarder kronor. Nvidias beräkningskretsar har också historiskt tillhört de högre prisklasserna. Den föregående generationen Hopper lanserades till ett pris motsvarande 100 000 kronor per krets.

jonas_2.jpg

Jonas Thörnqvist, testredaktör på SweClockers

– Sett till den hittills omättliga marknaden efter beräkningskretsar för AI-tillämpningar lär inte Nvidia ha några problem att skyffla mängder av Blackwell-kretsar i den takt de kan kan tillverka dem – även om priset är till synes skyhögt, säger Jonas Thörnqvist, testredaktör på SweClockers.

De nya Blackwell-kretsarna B100, B200 och GB200 har enligt Nvidia en fördubblad prestanda jämfört med Hopper-familjen. De nya beräkningskretsarna är bland annat avsedda för att användas för träning och utveckling av AI-mjukvara som ChatGPT.