Konsumentverket har granskat 36 företag som säljer produkter som använder 2G- eller 3G-nät. 17 av dessa har marknadsfört elektronik som använder de snart nedlagda näten utan att informera kunderna om att produkterna slutar fungera när näten avvecklas nästa år.

Det handlar om mobiltelefoner som avsiktligt har marknadsförts till äldre personer. Även GPS-spårare och smartklockor har marknadsförts utan att ge information om avvecklingen.

Flest brister i marknadsföringen har noterats hos elektronikbranschen och detaljhandeln, men det framgår inte vilka företagen är. Myndigheten har även skickat granskningen till dessa företag i hopp om att de rättar sig.

Vi förutsätter att företagen kommer att rätta sig frivilligt när de nu får ta del av vår granskning. Myndigheten följer upp granskningen och öppnar tillsynsärenden mot de företag som inte rättat sig. – Mikaela Källman, jurist på Konsumentverket.

Vid tillsynsärenden måste bolagen redogöra för Konsumentverket vilka åtgärder de ska tillämpa för att lösa på de påpekade bristerna. Myndigheten har dock inte satt några rättsliga konsekvenser.

Vad du ska se upp för

Erika_Herrlin_DSC9656.jpg

Erika Herrlin, vägledare på Konsumentverket.

Om du har köpt produkter som saknar stöd för 4G eller 5G och du inte har informerats om det kan du reklamera hos företaget. Om företaget inte informerar tydligt om att varorna de säljer saknar stöd för 4G eller 5G är varan enligt Konsumentverkets bedömning felaktig.

– Om du ska köpa en produkt med 2G- eller 3G-anslutning behöver du kontrollera att den har stöd för 4G eller 5G. Står det endast GSM, 3G eller 2G i manualen eller beskrivningen är risken stor att den inte fungerar med de nya näten, säger Erika Herrlin, vägledare på Konsumentverket.