I höstas introducerade Meta en prenumerationstjänst för användare i EU som stoppar insamlandet av personuppgifter i syfte att visa riktad reklam. Tilltaget har fått kritik från flera håll, bland annat aktivisten Max Schrems på organisationen NYOB som har flera vinster mot de amerikanska teknikjättarna i ryggen.

Kritiken tilltar nu då konsumentorganisationer i sju EU-länder och Norge, organiserade under centralorganisationen BEUC, anmäler Meta till dataskyddsmyndigheterna i respektive land: Danmark, Frankrike, Grekland, Norge, Slovakien, Slovenien, Spanien och Tjeckien.

Organisationerna anklagar Meta för brott mot GDPR och menar att företaget inte har någon rättslig grund att samla in personuppgifter i reklamsyfte, rapporterar Tech Crunch. Att det går att betala för att slippa hjälper inte, eftersom det enligt lagen krävs att valet att samtycka till spårning är ”genuint fritt” och att personen inte har utsatts för någon påverkan.

BEUC skriver i ett pressmeddelande om anmälningarna att Meta pressar användarna att gå med på spårning eftersom de annars måste hosta upp en rejäl slant, och eftersom företaget inte tillhandahåller någon tydlig information om hur behandlingen av personuppgifter skiljer sig åt mellan betalande och icke betalande konton. BEUC anklagar också Meta för att förvilla konsumenter genom att ideligen ändra den rättsliga grund de åberopar för att samla in personuppgifter.