Europeiska konsumenter ska få välja att reparera sina dammsugare, tvättmaskiner och mobiltelefoner istället för att byta ut genom garantin. Det står klart idag efter att EU-parlamentet har enats med ministerrådet om ett förslag att bredda på rätten till reparation. Förhoppningen är att färre konsumenter byter ut trasiga produkter och på så vis minskar på elektronikavfall.

EU sätter äntligen press på tillverkare att göra hållbara och reparerbara produkter till normen. – Ursula Pachl, biträdande generaldirektör för konsumentorganisationen Beucs.

EU har länge stått för rätten att reparera sin hårdvara, då de menar att det är miljövänligare och billigare än att ersätta den trasiga elektroniken. Förra året meddelade kommissionen att rätten till reparation ska gälla produkter vars garanti gått ut.

Med det nya förslaget blir tillverkare av dammsugare, tvättmaskiner och mobiltelefoner skyldiga att reparera kunders trasiga produkter, samt erbjuda en låneprodukt under reparationens gång. Parlamentet ser även möjligheten för tv-apparater och annan elektronik att räknas med i lagstiftningen.

Det händer härnäst

EU ska även öppna upp en digital plattform som kan informera konsumenter om lokala aktörer som erbjuder reparationstjänster. Lagförslaget ska även förbjuda tillverkare från att installera mjukvara eller annan teknik som förhindrar reparation i sina produkter.

Förslaget är en framgång för Europaparlamentet, som har förespråkat att stötta konsumenterna i kampen mot klimatförändringar. – René Repasi (S&D), europaparlamentariker.

Förslaget ska nu, enligt uppgifter, godkännas officiellt av både ministerrådet och parlamentet. Därefter har samtliga medlemsstater 24 månader att implementera lagstiftningen.

Det här gäller när lagen träder i kraft:

  • Tillverkare blir skyldiga att reparera trasiga konsumentprodukter

  • Konsumenter har rätt att informeras om tillverkarens skyldighet att reparera, samt informeras om att de får låna en enhet under reparationen.

  • Konsumenter ska informeras om sin rätt att antingen få en låneenhet eller en begagnad vara under reparationen.

  • Ytterligare 12 månaders garanti för reparerade produkter.