Japan är ett av få länder i världen som inte bara fortsätter att använda disketter, utan haft det som krav för lagring av dokument inom offentlig sektor. Men nu är det på väg att förändras. Nästa år blir landets ekonomi- handels- och industriministerium bland de första offentliga avdelningarna som slopar kravet på att företag lämnar över dokument i disketter.

Under rådande lagstiftning finns det en del stadgar som kräver användningen av specifika medietekniker som disketter gällande applikation och notifikationer – ekonomi- handels- och industriministeriet, enligt The Register.

Övergången från disketter till andra digitala lösningar och tjänster leds av landets digitaliseringsminister Taro Kono. I april 2022 förklarade han "krig" mot disketter genom att vädja till regeringen om att börja med övergången och sedan dess lobbat för det inom Japans offentliga organ.

Trots ett ministeriums övergång är kriget långt ifrån över. Digitaliseringsministeriet har identifierat ytterligare 1900 protokoll och funktioner inom Japans förvaltning som fortfarande använder sig av disketter, CD-ROMs och MiniDiscs. Bland annat vissa gruvbolag och vapentillverkare använder fortfarande tekniken.

Med sina lagringsutrymmen på högst 1,4 MB har många trott att disketter är en kvarleva från en annan tid. En av orsakerna till varför Japan påbörjar bytet nu, enligt Japantoday, är att antalet disketter har sedan länge varit begränsad. Sony var det sista bolaget som tillverkade disketter fram till 2011, när även de slutade producera dem.