I torsdags presenterade Apple ändringarna företaget ska göra på App Store och IOS för att följa de nya reglerna under EU:s rättsakt om digitala marknader (DMA). Apple är ett av sex företag som fått delar av sina verksamheter klassade som så kallade grindvakter och måste följa de striktaste reglerna kring fri konkurrens och valfrihet för användare. För Apples del handlar det utöver IOS och App Store om Safari, men än så länge inte Imessage.

För små utvecklare ser de nya reglerna relativt vettiga ut. Det krävs över en miljon användare för att tvingas betala den nya plattformsavgiften per förstainstallation om året och för applikationer som till exempel har nekats av Apple är möjligheten att gå via alternativa butiker en livlina. Men större företag är mindre nöjda, och Spotifys vd Daniel Ek går i taket. I ett inlägg på X kallar han det ”en ny botten, även för [Apple]”, och företaget utvecklar tankarna i ett pressmeddelande.

Företaget kallar Apples ändringar en ”komplett och total fars” och attackerar först och främst avgiften på 50 eurocent som utvecklare som väljer det alternativa EU-avtalet måste betala första gången en användare installerar eller uppdaterar en applikation varje år. Spotify ställer också frågan hur det går för populära gratisapplikationer.

– För en utvecklare som undrar om det kommer fungera för dig, du behöver ha färre än en miljon kunder och i princip bestämma dig för att aldrig växa i framtiden […] Hur ska en utvecklare betala Apple om deras gratis applikation blir en viral succé – miljoner användare installerar den och sen är utvecklaren skyldig Apple miljontals euro?

Spotify skriver att även om det tog bort sin applikation från App Store och enbart distribuerade den via en alternativ butik skulle plattformsavgiften innebära ohållbart höga kostnader för tillväxt. Företagets slutsats är att Apples ändringar är designade att följa lagtexten i DMA men tvinga utvecklare att välja att behålla de nuvarande affärstermerna, och uppmanar EU-kommissionen att visa tänderna och ”stoppa Apples maktmissbruk”.