En tydlig trend på årets CES-mässa är bildskärmar med OLED-panel i mindre storlekar, med såväl hög upplösning som uppskruvad uppdateringsfrekvens. Vi har tidigare rapporterat om 32-tummare från bland annat LG, Samsung och Alienware, där dessa erbjuder 4K UHD-upplösning vid 240 Hz uppdateringsfrekvens. Gemensamt för dessa modeller är dock att de förlitar sig på videoströmskomprimering (DSC) via Displayport 1.4 för att kunna leverera bilden från grafikkortet.

Anledningen till detta är att Displayport 1.4 inte har tillräcklig bandbredd för att leverera denna höga upplösning i kombination med uppdateringsfrekvensen, vilket innebär att DSC (display stream compression) behöver brukas för att komprimera videoströmmen innan den skickas till skärmen. För den som absolut vill kunna mata en okomprimerad videoström till sin nya gamingskärm avtäcker nu Gigabyte sin nya QD-OLED-skärm, vilken blir först av sitt slag att erbjuda Displayport 2.1.

gigabyte_aorus_fo32u2p.webp

Aorus FO32U2P erbjuder Displayport 2.1. Bildkälla: TFT Central

På menyn står 32-tummaren Gigabyte Aorus FO32U2P, vilken likt många konkurrenters modeller baseras kring en QD-OLED-panel från Samsung Display. Upplösningen landar här på 3 840 × 2 160 pixlar vid en uppdateringsfrekvens på 240 Hz medan HDR-certifiering erbjuds enligt DisplayHDR True Black 400. Modellen kan även ställas om till ett 24-tumsläge med perfekt skalning mot panelen vid upplösningen 1080p för den som vill ha ökat fokus vid kompetitivt e-sportsspelande.

Skärmen är som tidigare nämnts bestyckad med Displayport 2.1. Porten på skärmen erbjuder det fullfeta överföringsläget UHBR20, vilket ger en maximal bandbredd 80 Gbps – något som innebär att man kan mata bild till skärmen utan behov av DSC. I dagsläget är det endast Radeon RX 7000-seriens grafikkort som har Displayport 2.1, och då i det mer nedskalade överföringsläget UHBR 13.5, vilket innebär att även de behöver använda DSC för att mata en videoström i 4K UHD vid 240 Hz.

Gigabyte avslöjar inte någon information gällandes tillgänglighet eller pris, men TFT Central som är på plats på mässan rapporterar att lanseringen väntas ske under årets första hälft.