I somras lade Intel ned sin egen tillverkning av de kompakta, minimalistiska NUC-datorerna, men kort därefter avslöjade företaget att Asus tar över stafettpinnen. Asus har nu kommit till CES-mässan med sina första nya NUC-maskiner: NUC 14 Pro, NUC 14 Pro Plus och ROG NUC.

ROG NUC är inte en traditionell NUC utan en betydligt större skapelse, men rymmer å andra sidan ett Geforce RTX 4060 eller 4070. NUC 14 Pro är en traditionell 10 × 10 centimeter stor låda med Core Ultra 7-processor. Men mest intressant är NUC 14 Pro Plus. Den ryms nämligen i ett chassi som är något större än normalt. Det mäter 10 × 12,5 centimeter istället för vanliga 10 × 10.

Chassit är dessutom tillverkat ur ett stycke aluminium och det större innanmätet fylls bland annat med en ny kylare. Tillsammans ger de betydligt högre värmeavledningsförmåga, med resultatet att den drivs av en Core Ultra 9-krets med 65 watt TDP som inte behöver hålla tillbaka. Asus har även sett till att chassit går att öppna utan några verktyg, för att enkelt komma åt komponenterna på insidan.

nuc-14-pro+-underrede.jpg

NUC 14 Pro Plus är enkel att öppna utan några verktyg.

På tal om komponenter: NUC 14 Pro Plus har som vanligt två minnesplatser som stödjer DDR5-minne på upp till 5 600 MHz, och M.2-kortplatsen för en SSD är PCI-Express 5.0 för rejäla överföringshastigheter. Yttre anslutningar är inte mindre än fem USB-kontakter, två Thunderbolt (USB 4)-kontakter, ethernet samt dubbla HDMI-kontakter.

Något pris eller datum för säljstart har Asus ännu inte avslöjat.