Tre år efter lanseringen av Wifi 6E som lade till stöd för 6 GHz-bandet i Wifi 6-standarden (802.11ax) är det nu dags för nästa generation trådlösa nätverk. Organisationen bakom standarden, Wi-Fi Alliance, släppte under måndagskvällen den slutgiltiga, certifierade versionen av Wifi 7.

Wifi Certified 7, som det officiella namnet lyder, kommer med en lång rad förbättringar som tillsammans ger tekniken upp till fyra gånger högre överföringshastighet och 99 procent kortare svarstider gentemot Wifi 6E.

För den högre hastigheten står framför allt möjligheten att använda 320 MHz breda kanaler i 6 GHz-bandet, kvadraturamplitudmodulering med 4 096 punkter (4K-QAM) och tekniken Multi-Link Operation (MLO) som gör det möjligt att kombinera flera frekvensband för högre totalgenomströmning.

MLO ligger också bakom de kraftigt förkortade svarstiderna. Vid sämsta möjliga förhållanden är Wifi 7 hundra gånger kvickare än tidigare versioner, vilket lär leda till betydande förbättringar för samtalskvaliteten under videosamtal – för att inte tala om i snabba onlinespel.

Andra förbättringar är högre pålitlighet och betydligt bättre utnyttjande av den teoretiska kapaciteten i nätverk, bland annat genom möjlighet att utnyttja de delar av en kanal som inte är utslagna av starka störningar, istället för att behöva välja en helt annan kanal.