I vanlig ordning i samband med årsskifte har Square Enix VD släppt ett brev som offentliggör företagets strategi in i det nya året. Den som har varit uppmärksam under tidigare år minns att det utlovades stora satsningar på underhållning med anknytning till blockkedje-teknik.

I årets upplaga av brevet från sittande chefen Takashi Kiryu är det istället stort fokus på användningen av AI för att effektivisera skapandet av spel och underhållning som står på agendan. Det är alltså primärt i form av verktyg för effektivitet och "mer sofistikerad" marknadsföring som AI ämnas användas i närtid. På sikt är dock slutmålet att tekniken ska användas för att kunna skapa helt nytt innehåll.

Blockkedjan är dock inte helt bortglömd, även om det nämns mer i förbigående.

När det kommer till ny affärsområden så har vi sedan tidigare identifierat tre stycken, nämligen blockkedje-baserad underhållning, AI och "molnet". Under det föregående året omdefinierade vi vårat övergripande mål för dessa tre fält. Vi arbetar just nu med att modifiera vår organistations struktur och optimerar resursfördelningen för att kunna tillgodose dessa. – Takashi Kiryu, President, Square Enix

Som det går att utläsa är det alltså fortsatt fokus på både moln-teknik och blockkedja jämte AI. Företaget väntas lansera PC-versionen av storspelet Final Fantasy XVI under det kommande året.

Hur mycket kvaliteten på företagets produkter ökar med hjälp av molnet, AI och blockkedja får framtiden utvisa.