För lite drygt två månader sedan rapporterade flera källor att priserna på NAND-kretsar var på väg uppåt. En ny rapport från Trendforce gör gällande att tillverkarna kommer öka priserna på NAND-kretsar med upp till 50 procent. Anledning uppges vara att NAND-kretsar har fortsatt låg lönsamhet till skillnad från DRAM-kretsar.

Med stundande prisökningar på själva kretsarna lär priserna på konsument-SSD öka under det kommande året. Rapporten berättar att Samsung fortsatt är den största tillverkaren av NAND-kretsar med lite drygt 30 procent marknadsandelar.

Samsung har fortsatt att strypa tillverkningen och uppges nu ligga på 50 procent av maxkapacitet i sin tillverkning. Detta då tillverkaren vill sänka den globala lagerhållningen för att på sikt få stabiliserade priser under 2024.

trendforce ssd.jpg

Trendforce rapporterar att tredje kvartalets intäkter för den globala NAND-tillverkningen ökade med 2,9 procent ställt mot föregående kvartal. Samtidigt väntas det resultatet öka till 20 procent när fjärde kvartalet 2023 redovisas. Ökningen väntas vara resultatet av just ovan nämnda strategi med att strypa tillgången.

Hur mycket detta påverkar priserna på konsumentpriser på SSD återstår att se men vi skulle inte bli förvånade om det blir en skjuts uppåt under det kommande året.