Activision Blizzard är nu en del av Microsoft, då förvärvet till slut godkändes av myndigheterna i samtliga länder som hade ifrågasatt affären på grund av potentiellt negativa konsekvenser för konkurrensen inom spelindustrin.

Konkurrenten Sony har kritiserat köpet och farhågor kring vad som kommer hända med Playstation om den extremt populära Call of Duty-serien blir Xbox-exklusiv togs upp av bland annat EU-kommissionen och brittiska konkurrensmyndigheten CMA. För att få affären godkänd har Microsoft lovat att kommande Call of Duty-titlar ska släppas på Playstation i minst tio år, men det är inte det enda Sonys chefer är rädda för.

Bland dokumenten som har släppts efter hacket av Sony-studion Insomniac finns en presentation från Sony märkt ”konfidentiell” där företaget går igenom några av sina farhågor kring köpet, skriver Techspot. Framför allt ser det ut som att Sonys oro handlar om spelprenumerationer. Sony räknar med att kunna missa 15 miljarder kronor i intäkter per år när kunder föredrar Game Pass framför Playstation Plus tack vare större utbud.

Sony räknar också med att Microsoft kommer lansera nya Call of Duty-spel först på Xbox och Game Pass, innan de släpps på Playstation och eventuella andra spelprenumerationer. Microsoft har inte lovat konkurrensmyndigheter att hålla sig till samtidig lansering på alla plattformar, och det tror Sony att företaget kommer utnyttja för att locka spelare att välja Xbox för att kunna vara först med de nya spelen.