Uppskalningstekniker likt AMD FSR, Nvidia DLSS och Intel XESS är numera vanliga metoder för att minska belastningen på grafikkortet på och sådant sätt utvinna högre bildfrekvens i spel. På senare tid har vissa av dessa tekniker byggts på med det som kallas frame generation, där man med hjälp av interpolering kan generera en ny bildruta mellan två renderade bildrutor för högre upplevt flyt. Problemet med interpolering är att det oundvikligen ökar latenserna, vilket gör att spelet kan kännas mindre responsivt för användaren trots att bildfrekvensen är hög.

Intel-XeSS-Frame-Generation-ExtraSS-Frame-Extrapolation-Technology-_2.png

Intel ExtraSS "trollar fram" nya bildrutor med minskad latens ställt mot konkurrerande lösningar.

Nu avtäcker Intel att de arbetar på en egen variant av frame generation som kan komma att integreras i bolagets uppskalningsteknik XESS. Under Siggraph Asia 2023 (via Wccftech) höll bolaget en presentation om ExtraSS, vilket enligt forskningsrapporten skiljer sig nämnvärt i metod ställt mot bildinterpolering med FSR 3 eller DLSS 3. I Intels fall används istället extrapolering, där man skapar en bildruta som är baserad på information från den tidigare renderade bildrutan.

Intel-XeSS-Frame-Generation-ExtraSS-Frame-Extrapolation-Technology-_4.png

De extrapolerade bildrutorna ska kvalitetsmässigt kunna mäta sig vid traditionella TAA-metoder.

Fördelen med att extrapolera fram nya bildrutor är att det görs med betydligt lägre straff gällandes latenser ställt mot interpolering, vilket kan förbättra svarstiderna i spel enormt ställt mot konkurrerande lösningar. Nackdelen är att bildrutan här måste skapas utan information från den nästkommande bildrutan, vilket kan skapa ett visuellt sämre resultat med bland annat artefakter i komplexa scener. Intel säger sig dock ha löst detta genom att använda rörelsevektorer och en handfull andra parametrar vid bildgenereringen – något som ska ge att fullgott visuellt resultat.

Likt frame generation med AMD FSR 3 är Intels ExtraSS tillverkaragnostiskt, vilket innebär att tekniken fungerar på en bred skara grafikkort och inte bara bolagets egna Arc-modeller. Om och när ExtraSS introduceras skarpt är i dagsläget oklart, men det är nog ingen högoddsare att vi får höra mer om tekniken under nästa år.