Förra året infördes en ny lag om prisinformation som ska stoppa butiker att märka varor som rabatterade trots att de inte alls brukar kosta mycket mer, något som framför allt har blivit ett stort problem inom e-handeln kring Black Friday.

Det har varit ett välkänt faktum de senaste åren att många butiker höjer priser några veckor innan Black Friday och sedan sänker dem till samma eller ibland lite högre nivå än innan, och kallar det rea. Butiker har också haft ovanan att visa prissänkningar i procent gentemot riktpris från tillverkaren och inte varans normalpris i butiken – om något till exempel har ett riktpris på 7 000 kronor men brukar kosta 6 000 kronor och sedan säljs för 5 250 under Black Friday skriver butiken att sänkningen är 25 procent och inte 12,5 procent som den de facto är.

Konsumentverket har i uppgift att se till att prisinformationslagen följs, och har därför i år utfört en granskning av handeln. Från början av oktober till slutet av november följde myndigheten prisutvecklingen på över 1 700 varor hos många butiker inom olika branscher. Resultatet visar att sju av tio butiker bryter mot lagen, och Konsumentverket ska nu inleda över 70 tillsynsärenden mot de fuskande företagen.

Många butiker har missat kravet på att visa lägsta pris under de senaste 30 dagarna intill nuvarande pris, eller har visat fel pris. Många har också mätt prissänkningar som ovan, utifrån riktpris istället för lägsta pris under senaste 30 dagarna som lagen kräver. Ett tredje ofta förekommande fel är att varor som har varit rabatterade en längre tid marknadsförs som om prissänkningen är unik för Black Friday.

Branschföreningen Svensk Handel säger till Sveriges Radio att Konsumentverkets vägledning har varit för dålig och att framför allt stora internationella butiker inte har klarat att ställa om sina system, trots att de har haft ett år på sig.