Koreanska elektronikjättarna Samsungs och LG:s skärmtillverkningsdotterbolag, Samsung Display och LG Display, står inför stora omställningar skriver The Elec. Båda jobbar nämligen med Apple och hoppas få stora ordrar när Apple till slut börjar använda vikbara skärmar i olika produkter.

Samsung håller enligt tidningen på med en stor omorganisation av sin skärmutvecklingsavdelning, för att den ska kunna möta Apples kommande efterfrågan och bli lönsam. Om Apple börjar använda vikbara skärmar blir det den första tillverkaren som kan väntas sälja dessa i många miljoner exemplar. Även om Samsung, Huawei, Motorola och andra tillverkare redan gör vikbara mobiltelefoner är de totala siffrorna fortfarande blygsamma med 14,2 miljoner skeppade enheter på hela marknaden under 2022, enligt siffror från IDC.

Både Samsung och LG ska ha utvecklat varsin vikbar 20,25-tumspanel för tester hos Apple, och utifrån storleken spekulerar WCCF Tech att det förmodligen handlar om en Ipad som blir först ut. Det vore inte förvånande om Apple väljer att införa en så pass ny och oprövad teknik först i en produkt som säljer lite mindre, och inte i Iphone. Företaget har länge varit konservativt vad gäller införandet av nymodigheter i Iphone, då telefonerna säljer i hundratals miljoner exemplar och ett stort problem skulle kunna bli ödesdigert.

Vad gäller en vikbar Ipad har det dessutom förekommit rykten om en sådan. I oktober skrev taiwanesiska Digitimes att Apple kan släppa en sådan mot slutet av 2024 och att Apple har lagt i ”överväxeln” i utvecklingen av den.