En av de stora styrkorna med AMD:s uppskalningsteknik Fidelity FX Super Resolution (FSR) är kompatibiliteten. Till skillnad från exempelvis Nvidias DLSS utvecklas FSR med öppen källkod och tekniken är i teorin inte beroende någon specifik tillverkares hårdvara för att fungera. Nu pekar information mot att nästa stora anhalt blir telefoner.

Enligt Techpowerup, som pekar på information från läckaren "Tech_Reve", samarbetar AMD med både Samsung och Qualcomm för FSR-stöd och uppskalning på mobilsidan. Exakt vad det innebär framgår inte, men eftersom det finns mobilspel med stöd för första generationens FSR är det möjligt att fokus är optimeringar och bättre stöd för nyare versioner.

Samsung arbetar redan med AMD på hårdvarusidan, där lån av grafikarkitekturen RDNA 3 ger färska Exynos 2400 stöd för ray tracing (RT) och Variable Rate Shading (VSR). Ett utökat samarbete även på mjukvarusidan är således inte otänkbart. Att Qualcomm uppges vara del av trion är något mer förvånande.

I våras presenterade Qualcom nämligen Snapdragon Game Super Resolution (GSR), som också lovar högre FPS med bibehållen bildkvalitet, med särskilda optimeringar för mobiltelefoner med systemkrets ur Snapdragon-familjen. Varför Qualcomm skulle satsa på vad som i sådant fall sannolikt blir en konkurrerande teknik framgår inte.

Hur ofta känner du att telefonens prestanda inte räcker till?