I veckan publicerade Nokia ett blogginlägg där de meddelar att de stämmer både Amazon och HP. Finska teknikbolaget hävdar att Amazons Prime Video och Twitchs strömningstjänster bryter mot Nokias patent som gäller bland annat videokomprimering och leverans av strömmat material. Nokia säger också att HP bryter mot samma patent genom videorelaterad teknologi som de har i sina enheter.

Nokias stämningsansökan mot Amazon lämnades in i bland annat USA och Storbritannien, men även till European Unified Patent Court där Sverige är medlem. En separat stämningsansökan lämnades in mot HP i USA.

Nokia säger i sitt blogginlägg att de fört samtal med Amazon och HP i flera år, men säger nu: "Ibland är rättstvister det enda sättet att svara på mot företag som väljer att inte följa de regler som respekteras av andra." Som exempel säger det finska teknikbolaget att de sedan 2017 har slutit eller förlängt över 250 licensavtal, bland annat med Apple och Samsung. Man har också "bara" lanserat sex rättstvister sedan dess.

Även fast Nokia var kända för sina mobiltelefoner under 2000- och 2010-talet så arbetar de idag mer med forskning och utveckling av diverse teknik. Till exempel är personliga innehållsrekommendationer när det kommer till videoströmning en Nokia-uppfinning.

Varken Amazon eller HP har valt att kommentera dessa stämningsansökningar eftersom det är en pågående rättstvist.