Alan Wake 2 har precis släppts och har några av de högst ställda systemkraven i något spel hittills. Enligt utvecklarna krävs riktigt moderna grafikkort för att över huvud taget spela. Självklart har spelare och moddare sett det som en utmaning, och nu påstår användaren izy på Techpowerups forum att hen har tagit fram en mod som konverterar Alan Wake 2 från DirectX 12 till Vulkan och ger kraftigt höjd prestanda på äldre system.

På det tekniska planet använder modden kod från Linux-projekt för att köra DirectX-spel via Vulkan, samma tekniker som även har gjort det möjligt att spela exempelvis Diablo 4 på Mac-datorer med Apple Silicon-kretsar.

Modden har testats av en rad användare på Techpowerup-forumet, och ger framför allt kort som Nvidia Geforce GTX 1070, 1080 och 1080 Ti extra skjuts i spelet. En användares dator klämde ur sig 50 procent fler bilder per sekund med modden – 37, mot närmast ospelbara 22 utan modden.

Både utvecklaren izy och andra som testat påpekar att det inte är någon mirakelmedicin för det tungrodda spelet. För det första varierar prestandaförbättringen kraftigt. Flera användare rapporterar också om hackiga rörelser trots högre bildfrekvens. För det andra fungerar spelet inte alls för många som har testat – skärmen blir svart och sedan kraschar spelet till skrivbordet.

Tom's Hardware noterar att modden kan ge en försmak av en framtid där de senaste toppspelen kräver nyare grafikkort på grund av olika DirectX 12-funktioner, men kan fås att fungera hjälpligt på äldre hårdvara via Vulkan-konvertering.