X, tidigare Twitter, har tappat 57 procent av sitt värde sedan Elon Musk förvärvade det i en affär backad av bland annat lån från storbanker och andra investerare. Försäljningspriset låg på 44 miljarder dollar och nu är företaget värt 19 miljarder dollar, rapporterar Financial Times (via Ars Technica).

Värderingen kommer från företaget självt, då det har börjat ge anställda aktier som bonus och med ett à-pris på 45 dollar ger det ett ”börsvärde” på 19 miljarder dollar. I våras när företaget delade ut aktier på samma sätt låg värderingen på 20 miljarder dollar.

Orsaken bakom det imploderande värdet är att X intäkter har sjunkit kraftigt sedan förvärvet. Reklamkunder har lämnat plattformen i drivor på grund av den slappare modereringen, och de som är kvar köper mindre till lägre priser. Företaget har börjat sälja reklam via tredjepartsföretag, vilket har lett till klickbetesannonser.

De senaste månaderna har företaget dock börjat ana en ljusglimt i tillvaron. I oktober berättade företagets nya vd, Lina Yaccarino, för investerare att X intäkter steg med strax under tio procent mellan andra och tredje kvartalet, och hon hoppas att företaget ska gå med vinst igen i början av 2024.