Från och med november månad kan Meta-användare inom EU, EES och Schweiz betala bort reklam på Facebook och Instagram. Genom en månatlig prenumeration från cirka 120 kronor i månaden blir det möjligt att välja bort annonser och motsvarande innehåll på båda tjänster.

Tilltaget är ett svar på skärpta EU-regler, där Meta är en av de teknikjättar som måste förhålla sig till lagpaketet DMA. Det innebär bland annat striktare regler för hur datainsamling sker och huruvida användare lämnat samtycke till det.

Metas lösning på det är därmed en betaltjänst, eftersom prenumerationen utöver reklamfri upplevelse även garanterar att användarens information och data inte heller delas till annonser. De som inte samtycker till datainsamling och hur data används i annonssammanhang får alternativet att betala för tjänsten. Nuvarande gratisupplägg förändras inte.

Prenumerationen är uppdelad i två varianter. Den ena gäller endast för Facebook i webbläsare och kostar 9,99 euro, motsvarande cirka 120 kronor med aktuell växelkurs. För användare som vill ha motsvarande upplevelse i Android- eller IOS-applikationer ligger kostnaden istället på 12,99 euro, motsvarande 150 kronor. Det tillägget tillskriver Meta "ökade kostnader" som följer med att erbjuda tjänsten på de specifika plattformarna.