Ars Technica har nyligen berättat att folk har långa konversationer med chattbottar, till följd av Chat GPTs nyligen tillagda röstfunktioner. Bland annat berättar AI-forskaren Simon Willison att han pratar med Chat GPT när han går på promenader med hunden, och liknar att vandra runt med AirPods och ha AI-konversationer med dystopiska science fiction-filmer.

Men det är inte bara han som använder Chat GPT till konversationer. Vissa säger att de använder chattbotten till att diskutera problem eller ha brainstorming-sessioner med. Andra säger att de har konversationer med Chat GPT i till exempel bilen istället för att ringa en familjemedlem eller vän för att prata av sig. Detta för att de inte alltid är tillgängliga eller för att det känns dumt att störa dem.

Expert flaggar för att det krävs mer regleringar

I en rapport från i somras pratar The Guardian med en expert på digitala kulturer, Dr. Belinda Barnet, som menar på att chattbottar fyller ett djupt socialt behov och därför fungerar så bra. Dock menar hon att regleringar krävs för denna typen av "sällskaplig" AI, samt mer forskning för att visa vad bottarna har för effekt på längre sikt.

Det finns också ett problem med att dela allt för personliga detaljer med chattbottar så som Chat GPT. Om man har konversationshistorik aktiverat kan ens information användas för att träna framtida AI-modeller.

Men många menar att man inte behöver ta chattbottar så som Chat GPT så seriöst. Tidigare nämnda AI-forskaren Simon Willison använder också Chat GPT för skojs skull genom att till exempel låta två bottar prata med varandra.

Läs mer om chattbottar: