De senaste åren har priserna på mobiltelefoner stigit till följd av att tekniken blir mer och mer avancerad - speciellt när det gäller systemkretsar. Nu finns risken att en hel del Android-telefoner kommer att bli avsevärt dyrare med start 2025.

Krets-tillverkarna Qualcomm säger själva att deras Snapdragon 8 Gen 4 kommer att ha "häpnadsväckande prestandanivåer." Men följden av de mer avancerade systemkretsarna blir att tillverkare får välja om de vill ta den stora kostnadsökningen själva, eller lägga den i ökad kostnad för konsumenterna.

De mobiltelefoner som i så fall skulle komma att påverkas är Samsungs Galaxy S25, OnePlus 13 och Samsungs nästa generationer Fold och Flip. Samsung har tidigare använt både Snapdragon och sin egentillverkade Exynos, men hade enbart Snapdragon i Galaxy S23-serien. Och även fast Exynos senaste version ska vara ett stort prestandakliv från föregångaren, så sägs kommande Galaxy S24 Ultra använda Snapdragon.

Många av de andra mest noterbara mobiltelefonerna som släpps nästa år kommer att ha Snapdragon 8 Gen 3, så som OnePlus 12. De kommer dock utan den stora prisökningen som Snapdragons Gen 4-krets mest troligt kommer med.