Distansarbete har blivit närmast en självklarhet för IT-branschen, och att det var upp till var och en att avgöra varifrån arbetet skulle skötas. Men nu har pendeln svängt och allt fler av de stora IT-bolagen kräver att personalen är på plats.

Meta, Google, Amazon, Salesforce och Apple är alla exempel på bolag som stramat åt möjligheten till distansarbete. Om man tar Meta som exempel kräver bolaget numera närvaro på kontoret minst tre dagar i veckan. Vissa undantag finns dock. Den som varit på bolaget i ett och ett halvt år och kan visa goda vitsord kan ansöka om tillstånd.

hemmakontor.png

Hemmakontor snart ett minne blott hos många företag.

Detsamma gäller Dell, som i maj gick ut med sin nya policy, som säger att 100 procent distansarbete inte längre är tillåtet för den som bor nära ett Dellkontor.

– De som bor inom cirka en timmes pendlingsavstånd från ett större Dellkontor bör arbeta på plats minst tre dagar i veckan. Vi är fortfarande flexibla, arbeta med din chef för att bestämma scheman inom detta ramverk som fungerar bäst för dig och verksamheten, löd budskapet från bolagets operative chef Jeff Clarke.

"Arbete är inte en plats. Det är något du gör"

I Sverige sitter Dell numera i den gamla SAS-hangaren i Solna. Vad som gäller för den svenska personalen är oklart, då bolaget väljer att inte kommentera hur den nya policyn påverkar den svenska personalen. Men gissningsvis är det tre dagar i veckan som gäller för den som kan ta sig dit på en timme. Bolagets svenska pr-chef Jenny Sjöblom hänvisar till Jeff Clarkes uttalanden, där han också säger:

– Vi vet att många av oss har anpassat våra liv efter distansarbete under de senaste tre åren. Vi förstår att det kommer att ta tid att förbereda sig och anpassa sig till att vara på kontoret mer regelbundet igen. Det här är början på en tydligare definition av hybridarbete. Vi ser fram emot att de som har nära till ett kontor kommer in minst tre dagar i veckan så snart ni kan ordna det.

Tre dagar passar bäst

Tre dagar i veckan är modellen även för svenska Samsung. Helena Fidan, som är nordisk HR-chef, betonar dock att det inte är något som ändrats nyligen, utan det var bolagets strävan redan direkt efter pandemin var över.

Helena Fidan.png

Helena Fidan, Samsung

– Redan från början, när restriktionerna släpptes, har vi haft en långsiktig approach mellan hemjobb och kontorsjobb. Tre dagar på jobbet och två hemma har varit vår modell, säger hon.

– Alla företag måste göra det som passar bäst för dem. Det här passar oss och våra medarbetare och den företagskultur vi har. Vi tror att välmåendet drivs av en balans mellan båda.

Hon betonar särskilt strävan efter att uppnå en balans mellan att vara på kontoret och att jobba hemifrån. För Samsung är det även viktigt att ha fysiska möten.

– Vi är ett innovationsdrivet bolag. Innovationskraften drivs av kreativitet och arbete och problemlösning i grupp. Då behöver man vara på kontoret för att skapa glädje och engagemang i jobbet.

Kista-gate.jpg

Illustrering av Samsungs kontor i Kista

Numera är det cirka 400 personer som jobbar på det svenska kontoret i Kista. Helena Fidan säger att många av de som nyligen anställts trivs med att vara på kontoret.

– Alla våra nya medarbetare har uppskattat att vi varit på kontoret. Då blir det lättare att komma in i det, säger hon och lyfter även det faktum att bolaget satsat på att utbilda cheferna i hur det hybrida arbetet ska hanteras.

– Redan när hybridarbetet började satsade vi mycket på att utbilda chefer. Hur ska man strukturera arbetet? Det är mycket man behöver hantera som chef.

Det gör också att en del beslut fattas av respektive chef, och då är inte alltid tre dagar på kontoret och två hemma hugget i sten.

– Vissa kommer in mer än tre dagar och det finns säkert de som vill vara hemma mer. Det som framför allt gäller är planering med chefen. Om man har sjukt barn eller annat går det att vara flexibel. Vi tror som sagt att balansen är det som gynnar medarbetarna bäst i längden.

Full flexibilitet hos Microsoft

Det finns också IT-jättar som håller kvar vid den tidigare modellen. Microsoft har i över ett decennium sjungit distansarbetets lov, och enligt Thomas Floberg, vice vd och operativ chef på Microsoft Sverige finns inga planer på att sluta med det.
– Vi hade en slogan som sade "Arbete är inte en plats. Det är något du gör". Det är en slogan vi lever och vi fortsätter leva den trots vad som händer i omvärlden. Både i Sverige och globalt står vår strategi runt full flexibilitet kvar. Våra medarbetare har full flexibilitet med var de ska utföra sitt arbete, säger han.

Thomas Floberg.jpg

Thomas Floberg, Microsoft

Har ni några speciella dagar som ni önskar att medarbetarna är på kontoret?

– Nej, men är det till exempel en avtackning eller ett specifikt möte brukar många komma in.

Thomas Floberg säger att det är upp till varje team att bestämma hur de vill göra.

– Vill man ha medarbetarna tillbaka till vissa dagar behöver man kunna motivera varför. Så länge man motiverar varför en medarbetare ska lämna sitt trygga hem för att ta sig till kontoret brukar det gå bra. Jag tror inte medarbetarna har något emot att ta sig dit, men man vill veta varför. Det är en investering att resa och en del har längre resa än andra.

Ett argument som har använts flitigt av de bolag som kräver att medarbetarna är på jobbet är rädslan för att en konkurrent blir effektivare och mer innovativ av att samlas tillsammans. Men den konkurrensen verkar inte skrämma Microsoft.

– Vi ser inte det. Det är upp till den som leder arbetet att se till att alla deltar.

Distansarbete är inget som kommit till Microsoft. Redan för elva år sedan började Microsoft Sverige lansera Jobba hemma-dagen.

Finns den kvar fortfarande?

– Nej. Den första var 2012 och sedan fick det fötter när många av våra partners tog efter. Sedan kom pandemin 2020 och då var vi och stora delar av techbranschen väldigt väl förberedda och kunde hantera det bra. Jag tror att det hybrida arbetslivet är här för att stanna. Hybrida datamiljöer möjliggör arbete hemma, på jobbet, på resande fot eller ute på stan.