Allt fler företag har satsat mer på inbyte samt återvinning av mobiltelefoner i samband med köp av nya. Ny undersökning från Novus, på uppdrag av Tre, visar att denna möjlighet ger resultat och att antalet som återvinner sina gamla telefoner ökat med 42 procent.

Vi är glada att det arbete vi gjort för att förenkla för kunder ger resultat. Nu går det snabbt och smidigt att värdera sin gamla mobil online, samtidigt som möjlighet till återvinning är integrerat i köpflödet när du handlar en ny mobil. Kunden får dels en rabatt och bidrar till att minska miljöpåverkan. – My Svärd, produktägare på Tre

Specifikt har återvinning i samband med årets Iphone-lansering som jämförts med förra årets släpp där det skett en ökning med 42 procent. Undersökningen går inte in på specifika siffror, men visar ändå att konsumenters beteende med gamla telefoner ändrats ordentligt.

Tre är förstås inte ensamma med att erbjuda någon form av återvinning, eller inbyte, av din gamla telefon vid köp av ny. Samtliga stora operatörer har liknande erbjudanden där du kan lämna in din gamla telefon och få ett reducerat pris på den nya luren.

Även om möjligheten att byta in telefoner vid köp är det fortfarande en stor andel som behåller den gamla telefonen, nämligen 75 procent. Det finns flera anledningar folk inte återvinner, nämligen då man vill ha den gamla luren som reserv, att telefonen bara blivit liggande eller getts bort.

Vad gör du med dina gamla telefoner?