Qualcomm har presenterat resultatet av de senaste årens utveckling på vägen mot ARM-baserade systemkretsar för bärbara datorer med Windows, eller Linux för de som så önskar, med prestanda som kan utmana Intel, AMD och Apple.

Snapdragon X Elite bygger på teknik utvecklad internt och från företaget Nuvia, som Qualcomm köpte upp för tre år sedan. Den första kretsen av familjen av systemkretsar för datorer som företaget ämnar ta fram har 12 CPU-kärnor som alla är prestandakärnor med den nya designen Oryon. De har en topphastighet på 3,8 GHz när samtliga är i bruk eller 4,3 GHz med en eller två aktiva kärnor.

Minnet sitter precis som på Apple Silicon fastlött intill systemkretsen och har en bandbredd på 136 GB/s. Upp till 64 GB stöds. Kretsen har även 42 MB cache.

GPU:n använder Adreno-kärnor och ger totalt 4,6 TFLOPS flyttalsprestanda – inte i närheten av kraftfulla fristående kretsar från AMD eller Nvidia, men mer än till exempel Apples M2 på 3,6 TFLOPS. Den stödjer till att börja med enbart DirectX 12 och inte Vulkan, så Linux-stöd kan bli begränsat. En viktig detalj är stöd för flera högupplösta externa skärmar.

Enligt Qualcomm ger Snapdragon X Elite samma prestanda som Intels Core i7-13800H med runt 30 watt TDP mot 90 watt i Intel-kretsen. Effekten ligger mellan cirka 10 och 50 watt beroende på belastning och optimeringsinställningar, enligt företagets diagram. Qualcomm påstår även att den nya kretsen ger 50 procent högre topprestanda än Apples M2 i Geekbench 6.2 multitrådade test. Om det stämmer ligger kretsen ungefär i linje med Apples M2 Pro på CPU-sidan, både i ren prestanda och prestanda per watt.

Om Qualcomms planer går som väntat kommer Snapdragon X Elite börja dyka upp i datorer under mitten av 2024.