Podcasten Acquired har gjort en lång och djuplodande intervju med Nvidias vd och medgrundare Jensen Huang i samband med företagets 30-årsjubileum. Han pratar bland annat om hur nära konkurs Nvidia var 1997, innan lanseringen av Riva 128, och hur påfrestande det är att vara entreprenör. På det senare ämnet kommer ett kanske förvånande svar från vd:n på ett företag som har vuxit till ett börsvärde på över en biljon dollar.

– Det är 2023, 30 år efter Nvidias grundande. Om du magiskt var 30 år gammal igen idag, och du gick till Denny's med dina två bästa vänner som är de smartaste människorna du känner, och ni pratade om att starta ett företag, vad skulle ni prata om att starta, frågar David Rosenthal, en av podcastens värdar.

Jensen Huangs svar är omedelbart och rakt:

– Jag skulle inte göra det. Och orsaken är enkel […] att bygga ett företag och bygga Nvidia visade sig vara en miljon gånger svårare än jag hade räknat med, än någon hade räknat med. Om vi hade förutsett all smärta och lidande, hur utsatt du kommer känna dig, alla utmaningar, pinsamheter och skam, och alla sätt som saker kan gå fel på, då skulle ingen starta ett företag. Ingen normalt funtad person skulle göra det. Jag tror det är en av entreprenörens superkrafter. De vet inte hur svårt det är, och de frågar sig bara, hur svårt kan det vara? Ännu idag lurar jag min hjärna att tänka, hur svårt kan det vara?

Han är inte ångerfull och tonen under den här delen av intervjun är inte negativ. Snarare handlar det om att titta på sitt eget liv ur ett utifrånperspektiv. Han är inte ensam om att tycka så här. Min-Liang Tan, grundare och vd på Razer, kommenterar Jensen Huangs svar på Linkedin:

– Ska jag vara ärlig skulle jag inte heller starta ett företag.