I förra veckan meddelade EU-kommissionen att den har inlett en utredning av huruvida X (tidigare Twitter) följer de nya reglerna i rättsakten om digitala tjänster (DSA). Upptakten till utredning är den plötsliga och allvarliga spridning av lögner och desinformation som började spridas nästan omedelbart efter Hamas attacker i Israel.

Ett möjligt svar på utredningen är att helt enkelt ge upp och lämna EU, skriver Business Insider. Det är något företagets ägare Elon Musk har föreslagit, och det vore inte första gången något han häver ur sig plötsligt blir verklighetet.

Sedan Elon Musk köpte upp företaget har han skalat ner personalstyrkan till en bråkdel av dess forna storlek. Bland annat har de flesta som jobbade med efterlevnaden av användaravtalet tvingats gå, vilket har lett till att det är svårare att få hjälp vid trakasserier och liknande. Personal i många länder utanför USA har också sagts upp, och inom EU finns nu nästan inga anställda kvar med undantag för kontoret i Irland.

Redan kort efter övertagandet ska Elon Musk ha föreslagit att begränsa X till enbart USA, eftersom det är den mest lukrativa marknaden. När företaget senare stängde de flesta av sina internationella kontor föreslog han att begränsa tjänsten till de mest populära marknaderna: USA, Japan och Storbritannien.

Business Insider försökte nå både Elon Musk själv och X för en kommentar innan publicering, men fick inget svar. Istället kommenterade Elon Musk artikeln i ett inlägg på X där han kallar uppgifterna fullständigt felaktiga och Business Insider ”inte en riktig tidning” (tack @Boss302 för tipset).