Sony planerar enligt rykten som har cirkulerat länge att släppa en uppgraderad modell av Playstation 5 kallas Playstation 5 Pro. De senaste dagarna har nya uppgifter om den nya modellen dykt upp, bland annat från Redgamingtech som publicerar detaljer om systemkrets och andra specifikationer.

Enligt Redgamingtech kommer Sony fortsätta använda AMD:s Zen 2-arkitektur i CPU-delen av systemkretsen, närmare bestämt åtta kärnor med en hastighet strax över 4 GHz. GPU-kärnorna kommer däremot uppgraderas från RDNA 2 till RDNA 3 och 60 beräkningsenheter med en klockfrekvens någonstans kring 2,5–2,8 GHz. Det kombinerade minnet blir 16 GB av GDDR6-typ, möjligen med ytterligare 2 eller 4 GB DDR5-minne för operativsystemet.

Därtill uppges att den proprietära ljudmotorn Tempest Engine i dagens modell av spelkonsolen får dubblerad prestanda, om detta avser mängden virtuella objekt eller någonting annat framgår dock ej. När den kommer släppas finns det fortfarande inga konkreta uppgifter om, och det är så klart inte hundra procent säkert att den faktiskt blir av.

Sony har inte nämnt någon mer rejält uppgraderad Playstation 5-modell, men lanserade nyligen en ny modell med samma komponenter som nu ryms i ett något mindre chassi och stöd för att lägga till en optisk enhet i efterhand. Säljstart för den är i november.