I den senaste versionen av AMD:s grafikkortsdrivrutiner, Adrenalin Edition 23.10.1, har företaget aktiverat funktionen Anti-Lag Plus i Counter-Strike 2. Det verkar AMD ha gjort utan någon diskussion med Valve, som nu varnar spelare att de måste stänga av funktionen för att inte riskera att få kontot avstängt.

I ett inlägg på X (tidigare Twitter) skriver Valves Counter-Strike-konto att AMD:s laggminskande teknik fungerar genom att ”styra om [spel]motorns DLL-funktioner”. Det är alltså en form av kodmanipulation, som Valves antifuskmotor VAC automatiskt upptäcker med resultatet att spelaren portas från fortsatt onlinespelande.

Valve skriver att de spelare som drabbas av misstag innan AMD får ut en ny uppdatering som åtgärdar problemet kommer få sina bannade konton aktiverade igen. Så snart en sådan uppdatering har släppts kommer Valve börja identifiera drabbade konton.

Anti-Lag Plus är en ny teknik som kräver ett RDNA3-baserat kort i Radeon RX 7000-serien, så spelare med äldre kort behöver inte oroa sig eller kontrollera inställningarna.