Ägare av Intels grafikkort ur Arc-familjen har haft en minst sagt skakig upplevelse ihop med höstens stora spelsläpp Starfield. Vid spelets lansering gick det knappt att starta på bolagets grafikkort, där användare möttes av både krascher och grova grafiska artefakter. Nya drivrutiner rättade sedan till detta, men prestandan som gick att uppnå låg fortfarande kvar på horribelt låga nivåer.

Nu släpper Intel en ny grafikdrivrutin som enligt utsago ska ge en enorm prestandaskjuts i just Starfield. I dokumentationen till färska Intel Arc Driver 31.0.101.4887 hävdar bolaget att de lyckats öka bildfrekvensen med upp till 149 procent vid spelande i upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar med det förinställda detaljläget High ihop med grafikkortet Arc A750. Vid spelande vid upplösningen 1080p ihop med förinställda Ultra ska ett prestandauppsving på upp till 117 procent kunna skådas.

När testlabbet sätter Intels påståenden på prov syns definitivt ett märkbart prestandauppsving med den nya drivrutinen, men inte alls på de nivåer som annonserats. Vid upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar med förinställda detaljnivån High ökar bildfrekvensen med cirka 29 procent när senaste drivrutinen används – en bra bit från 149 procent med andra ord.

Vi passade även på att testa den lägre upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar med detaljläget Ultra. Här ger den nya grafikdrivrutinen en bildfrekvensökning på lite drygt 28 procent, vilket återigen är en bra bit under Intels påstådda prestandaskjuts på 117 procent.

Nu ska det sägas att grafikkortsmakarnas påstådda prestandaökningar vid drivrutinssläpp ofta är uppmätta vid väldigt specifika scenarion, där ett specifikt kort har presterat exceptionellt dåligt med en tidigare drivrutin. Troligtvis finns det därför någon plats i Starfield som de utannonserade prestandavinsterna går att utvinna, men utan information kring var mätningarna har skett kan vi inte sätta det på prov i praktiken.

Med det sagt ger Intels nya Arc-drivrutiner fortfarande en märkbar prestandaskjuts i Starfield, och den som ämnar att spela den titeln ihop med bolagets grafikkort rekommenderas ladda ned den senaste drivrutinen från Intels webbplats.